CHP’nin Anayasa mutabakat masasına oturmama kararının ardından, bundan sonra nasıl bir yol izleneceği konusunu karara bağlayacak olan AKP, HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıkları konusunda da kesin kararını verecek. Parti içerisinde dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda fikir ayrılığı yaşanıyor.

ANAYASA KOMİSYONU BEKLEYECEK, MHP İLE TEMASA GEÇİLECEK

ANKA’nın edindiği bilgilere göre; AKP’nin Parti Sözcüsü Ömer Çelik Başkanlığı’nda kurulan anayasa komisyonu önceki gün yaptığı toplantıda bundan sonra nasıl bir yol izleneceği konusunu masaya yatırdı. MHP’den tam ve net bir cevap gelmediğini bunun için biraz daha bekleme kararı alan komisyon, bu konuyu Cuma günü partinin yetkili organlarında tartışacak.

Edinilen bilgilere göre; tek parti ile de masaya oturulabileceği CHP yanaşmadığı için bu partinin MHP olabileceği belirtiliyor. Tek başına HDP ile masaya oturulmayacağı ancak, CHP’nin geri adım atmaması durumunda MHP’yi ikna yolları aranacak. Cuma günü yapılacak MKYK ve MYK toplantısında MHP’nin ikna edilmesi yeniden bir temasa geçilmesi de tartışılacak. MHP’de ikna edilmezse AKP kendi “B Planını” devreye sokacak. Kendi hazırladığı anayasa metnini Meclis’e sunacak. Bütün bu konular ise MKYK’da tartışılacak, MYK’da ise karara bağlanacak.


DOKUNULMAZLIKLAR KONUSUNDA FİKİR AYRILIĞI

HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda ise AKP içerisinde görüş ayrılığı yaşandığı öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “kaldırılmalı” dediği dokunulmazlıklar konusunda Başbakan Davutoğlu’nun ise, “izlenecek yol bu değil” dediği ve karşı çıktığı belirtildi. Dokunulmazlıklar konusunda partinin ikiye bölündüğü de gelen haberler arasında.

Hangi HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılacağı da ayrı bir tartışma konusu oldu. AKP de, “26. Dönem gelen fezlekeler incelensin” diyen de tamamı için hazırlık komisyonları kurulsun diyen de var. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın HDP’li milletvekilleri ile ilgili fezlekelerin bir an önce Meclis’te ele alınması talimatı verdiği ancak, Davutoğlu’nun ise beklettiği ifade edildi. Cuma günü yapılacak toplantılarda dokunulmazlıklar konusunda MKYK üyelerinin fikirlerinin tek tek sorulacağı gerekirse oylama ile belirleneceği de ifade edildi.

Editör: TE Bilişim