Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda parti içinde istişarelerini sürdüren Başbakan Tayyip Erdoğan, seçim kampanyasını da “birinci turda seçin” söylemi üzerine kuracak. AKP’nin yaptırdığı son ankette Erdoğan, Köşk adayı olursa çıkan sonuç yüzde 51.5 oldu. Bu anket, ilk turda seçilebileceğine işaret etse de AKP içinde “kritik bir sonuç” olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle aday olması durumunda ikinci turda seçilmesi kesin olsa da Erdoğan’ın “yarı başkanlık” hedefi için ilk turda Köşk’e çıkması şart.

Önümüzdeki günlerde  Köşk adaylığını açıklamaya hazırlanan Erdoğan’ın bütün hesapları 10 Ağustos’taki ilk tur üzerine. Erdoğan önceki gün yaptığı konuşmada “MHP ve CHP’ye gönül veren kardeşlerime sesleniyorum; bakın bu ülkede ayrımcılık varsa, bölücülük varsa bunu CHP’nin, MHP’nin başındakinde arayın. 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde partimizin adayını ilk turda seçmeye hazır mıyız” diyerek seçim kampanyasının da ilk mesajını verdi.

KÜRT OYLARI

Aynı gün İmralı’dan Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin gelen mesaj da HDP adayının, AKP açısından önemini ortaya koydu. Öcalan’ın, Köşk seçimine ilişkin “Cumhurbaşkanlığı seçimi önemli. HDP’nin kendi potansiyelini önemsemesi ve bu potansiyeli birleştirecek şekilde kendi adayıyla seçime girmesi önemlidir. Kendi adayımız etrafında buluşup oyları çoğaltacağız” yönündeki mesajı, yüzde 5-6 bandındaki oy potansiyeline sahip Kürt oyları hesaba katıldığında ilk turun çok kolay geçilemeyeceği şeklinde algılanıyor.

MİLLET TASVİP ETMEZ

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’a göre ise, sadece ilk tur değil Erdoğan açısından ikinci tur bile sıkıntılı. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı makamına bakış zihniyetinin Türkiye’nin ihtiyacı olan bir zihniyet olmadığını dile getiren MHP’li Vural, Taraf’a şunları söyledi: “Bu makamı, partiyi, başbakanı yönetme makamı olarak görüyorsa bu Türkiye’nin arzuladığı bir cumhurbaşkanı profili değildir. Sorun çıkaran,  gerginliğin tarafı olan bir aday, vatandaşın üzerinde ittifak edeceği bir aday olamaz. Kendisini Bakanlar Kurulu’nun amiri gibi gören bir Cumhurbaşkanına ihtiyaç yok.  AKP’nin ortaya koyduğu vizyonun benimsenmeyeceğini düşünüyorum.”

Üç parti uzlaşır

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçiminde AKP’nin adayı için sürpriz bir tarif yaptı. Erdoğan, “AK Parti’nin bir Cumhurbaşkanı adayı olacak. MHP’ye, CHP’ye, BDP’ye gönül veren kardeşlerimin de milletçe ittifak edeceği bir isim olacak” dedi.

Editör: TE Bilişim