Cumhuriyet'te yer alan haberlere göre, İYİ Parti Başkanlık Divanı’nında Akşener seçim sürecini, CHP, Saadet Partisi ve Demokrat Parti ile yapılan Millet İttifakı’nın artılarını ve eksilerini değerlendirdi. 

Önceki gün yapılan ve yaklaşık üç saat süren toplantıda ittifakın ‘söylem yanlışlığının’ öne çıktığı öğrenildi. 

FATURA İTTİFAKA KESİLDİ

Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, ittifak, partileri rejim değişikliğinin oylandığını yeterince anlatamadı. 

Seçimde, rejim değişikliğinin oylandığının anlatılması gerektiğinin altı çizilirken, diğer ittifak bileşenlerinin geçmiş seçimlerde olduğu gibi 5 yıllık başbakan ve milletvekili seçimi yapılıyormuş gibi kampanya yürütmesinin başarısız sürecin en önemli sebebi olduğu ve seçimi sıradanlaştırdığı fikrinde birleşildi.

İttifakın ‘sol cephe’ olarak işaret edilmesi nedeniyle, “Sosyolojik gerçek çalıştı. Yüzde 65 sağ-yüzde 35 sol seçmen dengesi kendini yeniden gösterdi” değerlendirmesinin yapıldığı öğrenildi. 

Ayrıca toplantıda “Erdoğan’ın AK Parti-CHP kutuplaşması projesi başarılı oldu” değerlendirmesi yapıldı.

Seçim hedeflerinin uzağında kalan Millet İttifakı’nın parçalanması sonrası İYİ Parti yönetimi kriz iddialarına karşı partiyi sağlamlaştırma adımları atmak isterken faturayı da ittifaka kesti. Millet İttifakı, 24 Haziran’da hiçbir hedefine ulaşamazken; önceki gün Başkanlık Divanı’nı toplayan Genel Başkan Meral Akşener, gelinen süreci değerlendirdi.

Seçim süreci boyunca CHP adayının muhafazakâr AKP seçmeninden oy alamayacağını vurgulayan Akşener’in kurmaylarıyla yaptığı değerlendirmede de seçimin CHP-AKP arasında geçiyormuş gibi bir algı oluşturulması ve Akşener ile İYİ Parti’nin medya etkisiyle görünmez hale getirildiği görüşü öne çıktı. Edinilen bilgiye göre; “Erdoğan’ın AK Parti-CHP kutuplaşması projesi başarılı oldu”  değerlendirmesi yapıldı.

Söylem yanlıştı

İYİ Parti’nin sürece ilişkin bir diğer eleştirisi seçim sürecinde ittifakın kullandığı söyleme karşı oldu. Seçimde vurgulanması gereken söylemin rejim değişikliğinin oylandığı olması gerektiğinin altını çizen parti yönetimi, diğer ittifak bileşenlerinin geçmiş seçimlerde olduğu gibi bir 5 yıllık başbakan ve milletvekili seçimi yapılıyormuş gibi söylem kullanmasının başarısız sürece katkı verdiği sonucuna ulaşıldı. 16 Nisan referandumunda yüzde 49’luk ‘hayır’ blokunu 24 Haziran’a taşıma iddiasına karşın blokta ‘erime’ yaşandığı düşünülürken, yüzde 18 ile seçim sürecine başladığı belirtilen İYİ Parti’de ittifak sonrasında ciddi bir düşüş yaşandığı fikri hâkim oldu.

Toplantılarda “Sosyolojik gerçek çalıştı. 65-35 sağ-sol seçmen dengesi kendini yeniden gösterdi” değerlendirmesinin yapıldığı öğrenildi.

‘Yedek olmayı kim ister’

Yeni dönemde Meclis’in 5. partisi olacak İYİ Parti’de “Terör, ekonomik kriz konuları gündeme geldiğinde İYİ Parti elbette ülke çıkarı konusunda iktidarı destekleyici tavır sergileyecektir. Elbette muhalefet yapacağız. Kutuplaştırıcı, kavga üslubunu asla kullanmayacağız” fikrinde ortaklaştı. AKP ile ittifak iddialarının ise bilinçli olarak partinin içini karıştımak ve kafa karışıklığı yaratmak için ortaya atılan iddialar olarak değerlendirildiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Akşener de “Biz MHP’nin yerine değil, AK Parti’nin yerine gelmeyi hedefliyoruz. Yedek olmayı kim ister” ifadelerini kullandı.

‘CHP’ye karşı kibar kaldık’

İYİ Parti tabanında da benzer görüşler öne çıktı. Tabanda Akşener’in ittifak içi nezaket kapsamında tartışmalara dahil olmayışı ‘CHP’ye karşı kibar kaldık’ değerlendirmesine neden oldu. Son hafta Muharem İnce’nin İzmir, Ankara ve İstanbul mitinglerinin ‘ters teperek’ iktidar blokunu kemikleştirdiği, cumhurbaşkanının istediği ikili seçim stratejinin tuttuğu ve son düzlükte partinin 6 puan kaybettiği değerlendirmeleri yapıldı.

Editör: TE Bilişim