Meral Akşener ve Ümit Özdağ'ın başını çektiği yeni parti girişiminde çalışmalar hızlandı. Yeni parti sürecine ilişkin detayları bugünkü köşesine taşıyan Milliyet gazetesi yazarı Önder Yılmaz, MHP'li muhaliflerin ciddi bir maddi kaynak ihtiyacı olduğunu ve İçişleri Bakanlığı'nın OHAL gerekçesiyle yeni parti kurulmasına izin vermeme riskiyle karşı karşıya olduğunu yazdı.

Yılmaz, yeni partiye katılması muhtemel isimleri de yazdı. İsimler arasında MHP'li muhaliflerin yanı sıra eski ANAP'lılar ve DYP'liler de yer alacak. Eski Ülkü Ocakları genel başkanları Müsavat Dervişoğlu ve Servet Avcı'nın yanı sıra listede Mansur Yavaş ismi de var. 

İşte Önder Yılmaz'ın aktardıkları ve yeni parti çalışmalarında yaşananlar:

Siyasi kulislerde gözler Akşener ve Özdağ'ın kuracağı yeni partiye çevrildi. Edinilen bilgilere göre yazımına geçilen yeni parti programında, "kucaklayıcı" ilkelere yer veriliyor. Partinin kurucuları sicili temiz, siyasi herhangi bir pürüzü olmayan isimlerden oluşacak. Parti saflarında Akşener ve Özdağ'la birlikte muhalif hareket içinde İsparta Milletvekili Nuri Okutan, Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, ile Ali Uzunırmak, Şefik Çirkin gibi 100'e yakın eski MHP milletvekili ve yöneticisi, eski Ülkü Ocakları genel başkanları Müsavat Dervişoğlu, Servet Avcı gibi isimler bulunuyor. Eski Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Mansur Yavaş'ın da yeni parti saflarında yer alacağı öne sürülüyor. Geçmişte ANAP ve DYP'de siyaset yapmış isimlerle bu yelpaze oldukça genişletilecek. Bu isimlerin başında eski DYP'li bakan Ufuk Söylemezin geldiği iddia ediliyor.

CUMHURİYET DEĞERLERİ

Kurucu ekip, partinin adı ve amblemi konusunda henüz bir karar vermiş değil. Programın yazımında ise ana çerçeve ortaya çıktı. 

...
Yeni partinin il ve ilçelerdeki teşkilatlanmaları da hızla organize ediliyor. MHP'den kopan isimlerin ağırlıkta olduğu teşkilat yapılanmasında özellikle ANAP ve DYP'de siyaset yapmış, ancak daha sonra geriye çekilmiş isimler de etkin hale getirilecek.

PARA SIKINTISI

Yeni partinin önündeki iki handikap ise OHAL ve kaynak.

Yeni bir partinin sadece genel merkez yapılanması için en az 2 milyon TL'ye ihtiyaç duyulduğu ortaya çıkarken, bu sorunun, "partiye katılacak işadamlarıyla aşılması"planlanıyor. İl teşkilatlarında ise kaynak sıkıntısının daha az yaşanacağı ifadelendiriliyor.

Parti kuruluşunda önemli endişe kaynağı ise OHAL süreci. Akşener ve Özdağ ekibi, OHAL nedeniyle İçişleri Bakanlığının yeni bir partinin kurulmasına izin vermeyeceği endişesini taşıyor. Akşener ve Özdağ'a yakın isimler, "Herkesi kucaklayacak ama başta AKP ve MHP'ye oy verenleri hedefleyen bir parti olması nedeniyle engel çıkarılabileceğini düşünüyoruz. Cumhurbaşkanı, 2019 seçimlerinde 50 artı 1'i hedefliyor. Bizim kuracağımız parti bir puan bile alsa, engellenmek istenebilir. Biz de bu nedenle adımlarımızı her engeli düşünerek atıyoruz" görüşünü dile getiriyor.

Editör: TE Bilişim