Çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu, CNN TÜRK' te katıldığı Eğrisi Doğrusu programında kamuoyunun da merak ettiği sorulara cevap verdi. İşte programdan satır başları: 

Türklükle İlgili Tartışmalara Son Noktayı Koydu.

Çatı aday, menşeiyle ilgili çok fazla tereddüt olması nedeniyle bu yöndeki sorulara sert yanıt verdi: ''Babam Mısır' a eğitim için gidiyor. Orada bir süre hocalık da yapıyor. Babam, Türk' tür; anam, Türk' tür. Yozgatlıyız biliyorsunuz. Kökümüz, kösteğimiz belli! Kimsenin aklına başka bir şey gelmesin. Ben o iki Türk' ün evladı olarak doğdum ve ömrümde başka bir ülkenin vatandaşı olmadım. Bununla iftihar ediyorum. Babam da Türk vatandaşıdır. Öldüğü zaman Mısır' dan bize maaş bağlanırdı yoksa. Zaten böyle bir durum söz konusu değil!'' dedi. İhsanoğlu daha sonra ''Askerliğimi Bornova'da topçu olarak yaptım. Asker arkadaşlarım hayatta. Kayıtlara inanmayanlara şahitleri de getiririm. Nasır dönemi Mısır' daydım. Büyük heyecan dönemiydi. Bugün İslam alemi bu haldeyse Nasır’ ın eseridir. Bugün Kudüs kaybolduysa Nasır’ ın eseridir. Ortadoğu’da sınırlar tam 100 sene önce çizildi. Bu devletler Osmanlı’nın rahminden prematüre doğan çocuklardı.'' dedi.

Adaylık Süreci

İhsanoğlu seçim süreciyle ilgili de açıklamalarda bulundu: ''30 Mart seçimlerinden sonra cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili tartışmalar başlayınca sayın Kılıçdaroğlu ve sayın Bahçeli’ nin tespitleri basında yer aldı. Benzer şeyler söylediler. Tabii ben kendime alınmadım. Çok şerefli bir görevi 9 sene yaptıktan sonra ülkeme döndüm. Ailemle ilgili planlar yaptım. İki taraftan da temaslar gelmeye başladı ama ben teşekkür ettim. Bu şerefli görevi yapacak çok değerli insanlar olduğunu belirterek beni mazur görün dedim. Ak Parti’ de aktif olarak görev yapan bazı dostlarım da "Türkiye size görev veriyor.'' dediler. Şairin dediği gibi siz talep etmeden Hakk’tan size bir görev gelirse bunu ehli edep olarak kabul etmek gerekir. Sayın başkanlar İstanbul’ a geldiler ve görüştük. Yani ileri sürüldüğü gibi Coca Cola’dan Pepsi Cola’ dan teklif gelmedi. Düşünebiliyor musunuz bir insan dünyadaki bütün tezatları, emperyal kuvvetleri bir arada toplayacak. Bir de bunun üzerine Coca Cola eklendi. Kırılmasınlar diye de ben Pepsi Cola’ yı ekledim.” dedi.

Dış Politikamız Zayıf

İhsanoğlu özellikle dış politikayla ilgili açıklamalarda da bulundu. AKP iktidarının yanlış bir Arap politikası takip ettiğini söyledi. ''Araplar birbirleriyle kardeştir. Biz kardeşler arasında taraf tutmamalıyız. Yarın barışırlar, siz kötü olursunuz!'' diyerek AKP' nin dış politikadaki hata ve açmazlarını gözler önüne serdi.

Editör: TE Bilişim