CHP Ankara milletvekili Emine Ülker Tarhan 1 Kasım günü partisinden istifa etti. 14 Kasım’ da da ‘‘Umut Anadolu’ da…’’ diyerek Anadolu Partisi’ ni kurdu.

Emine Ülker Tarhan’ ı sosyal medyadan da takip eden biri olarak Tarhan’ ın son dönemde özellikle yerel seçim sürecinde ve belediye başkanlıkları için belirlenen adaylarda parti meclisiyle ters düştüğü biliniyor. ‘‘Herkes için CHP, Yeni CHP’’ sloganından yola çıkarak Kılıçdaroğlu’ nun CHP’ yi sağa yayma amacı hem yerel seçimlerde hem de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gün gibi ortadaydı. Eski DYP, MHP, SP’ li adaylar en kritik noktalardan aday gösterildi. Yetmedi cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhafazakâr ve milliyetçi yönü ağır basan Ekmelettin İhsanoğlu’ nu MHP’ ye önerdi ve çoğunluğu sağdan oluşan 14 partilik bir konsensüs kuruldu, başını CHP çekti. Yetmedi Bekaroğlu partiye alındı tüm eleştirilere rağmen. Tabi ki süreç Emine Ülker Tarhan ve diğer kimi CHP’ lileri rahatsız etti. Mücadelesini parti içinde sürdürmeyi tercih eden Muharrem İnce gibiler kongreye gitti. Gelişmeleri hazmedemeyen Emine Ülker Tarhan gibiler de partiden ayrıldı. Bu süreçte CHP’ den birkaç istifa daha oldu. Gerekçeleri her ne olursa olsun tüm istifalar AKP ile makasın 20 puana dayanması, başarısız bulunan CHP politikalarıydı…

CHP içinde (her ne kadar Muharrem İnce kabul etmese de) ulusalcı denen bir kanat var ya da oluştu. Kapitalizm, düşmanını kendi yaratır. CHP de kendi içinde sözlük ve siyasetimizde tanımı bulunmayan bir kanat oluşturdu. Temel sebep yukarıda açıklamaya çalıştığım gibi başarısız bulunan CHP politikaları… Yanlış ve sığ siyaset, CHP’ de kimi sert Atatürkçü vekilleri daha da biledi. Sağdan transferler, CHP çizgisinden sapılarak ulusalcı bir kanat oluşturdu. Benim düşüncem; ulusalcı denen kişi ya da akım, CHP ile İşçi Partisi arasında ama İşçi Partisi’ ne daha yakın bir düşünceyi ifade ediyor. Söylemler bunu gösteriyor. Belki daha sert CHP’ li olmak anlamına da geliyor olabilir. 

Gelelim Anadolu Partisi’ ne… Aslında çok sürpriz olmadı. Ancak kulislerin ve kamuoyunun beklediği, CHP’ den rahatsız kimi vekillerin birleşerek mecliste İşçi Partisi grubu oluşturmalarıydı. İşçi Partisi’ nin keskin çizgilerinden korkmuş olacaklar ki istifa etmekle yetindiler. Siyaseti okuyabildiğim kadarıyla bugün mecliste İşçi Partisi grubunun CHP’ den ayrılacak vekillerce kurulmamasının tek nedeni, Perinçek’ in hapisten çıktıktan sonra ‘‘Tarikatları yıkmak için cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AKP’ yi destekleyeceğiz!’’ açıklaması olabilir. Eğer Perinçek rehavete kapılmasaydı mecliste bugün CHP’ den yırtıp aldığı tahminim 10-15 vekilli bir grubu olacaktı. Ancak geç kalmış değil. Ulusalcı denen fikriyata sahip vekil sayısı CHP politikaları nedeniyle ilerleyen süreçte artmaya devam edecektir. Yalnız Haziran 2015’ teki genel seçimlerde koltuk kaygısı güden vekiller, birlik ve beraberlik mesajlarının dozunu arttıracaklar. Eğer böyle kaygılar güdülmüyor olsa bir İşçi Partisi grubunun kurulacağından şüphem yok!

Anadolu Partisi’ ne dair kamuoyu, Emine Ülker Tarhan’ ın kimliği ve parti çatısı altında yer alan kişilerden başka pek bir şey bilmiyor. Her ne kadar yeni bir parti kursa da Tarhan’ ın Atatürkçü kimliğinden sıyrılması mümkün değil. Parti tüzük/programı Atatürkçü anlayış doğrultusunda oluşturulacaktır. HEPAR, Has Parti gibi yeni kurulan partilerin (AKP hariç) ilk seçimlerde 100 bini geçmeyeceği muhakkak! Zaten Türkiye’ de oturmuş 4 partili bir siyasî hayat hâkim! Yine de Emine Ülker Tarhan’ ın mücadeleci kimliğinden yürüttüğüm tahminler doğrultusunda partiyi ayakta tutmaya devam edeceğini düşünüyorum. Hatta genel seçimlerde söylem/eylem ortaklığı kurarak İşçi Partisi’ yle seçim ittifakı bile yapabilir. Sahil şeridinde CHP’ den kotardığı oylarla bağımsız da olsa birkaç vekili meclise sokma ihtimali var ancak daha sonrasında çok umut vaad eden bir siyasî hareket olmaktan uzakta bir çizgi ve izlenime sahip! Anadolu Partisi, Türkiye örgütlenmesini genel seçimlerden önce sadece Emine Ülker Tarhan’ ın gayretiyle tamamlayamayacak, mutlaka İşçi Partisi’ nin kemik tabanına ihtiyaç duyacak. Bu birliktelik ileride İşçi Partisi ve Anadolu Partisi’ nin birleşmesine kadar gidebilir. Anadolu İşçi Partisi benim isim önerim…

Benzer yazılarım:

1-) Cengiz Akyıldız Neden Öldürüldü?
http://www.habererk.com/yazi/477/cengiz-akyildiz-neden-olduruldu#.VHOF-NKsV1Z

2-) Ünal Osmanağaoğlu’ nu Kim Öldürdü?
http://www.habererk.com/yazi/1182/unal-osmanagaoglu-nu-kim-oldurdu#.VHOFptKsV1Z

3-) Sinan Oğan Neden Yumruklandı?
http://www.habererk.com/yazi/1297/sinan-ogan-neden-yumruklandi#.VHOFqdKsV1Z

Yücel ÖNDER