Aralarında Ankara Mimarlar Odası’nın da bulunduğu meslek odalarının başvurusuyla, başta Cumhurbaşkanlığı Sarayı olmak üzere Atatürk Orman Çiftliği’ne (AOÇ) inşa edilen yapıların “Atatürk’ün vasiyetini ihlal ettiği” iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması yapıldı. Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetinin kendilerinde olmadığını bildirdi. 

Ankara 26. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki duruşmaya taraf avukatları ve müdahale talebinde bulunanlar katıldı. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, mahkemenin vasiyetle ilgili talebine cevap verdi. Müdürlük Atatürk’ün vasiyetinin kendilerinde olmadığını bildirdi. Mahkeme başkanı ayrıca, Ankara 3. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 1989’da vasiyetnamenin Oltan Sungurlu’ya teslim edildiğini ve Sungurlu’nun vasiyetnameyi Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’ne iletmek için teslim aldığını bildirdi. 

Davaya müdahillik talebinde bulunan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Mustafa Kemal Atatürk vasiyetnamesi ile Atatürk Orman Çiftliği’ni Türk halkına bağışlamıştır. Davaya katılmak istiyoruz.” dedi. 

Mahkeme ayrıca Maliye Bakanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne açılan davanın idari yargı konusu olduğu gerekçesi ile ayrılmasına karar verdi. Atatürk’ün vasiyetnamesi ve bağış senedi iptal davası ile ilgili eksiklerin girilmesine karar veren mahkeme duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. 

 

 

 

Editör: TE Bilişim