HAVUZ MEDYASI YAZDI!

Sabah Gazetesi Ankara temsilcisi Okan Müderrisoğlu bugünkü yazısında başkanlık sistemi için MHP'ye önerilecek formülü yazdı. İlk pakette 17 maddeden oluşan “Tam başkanlık” önerisi yer alacak. Diğerinde ise Anayasanın tamamını tadil eden 59 madde yer alacak.

MHP İLE SİYASİ DİPLOMASİ İŞLETİLECEK

Akp başkanlık sistemi için iki alternatifli anayasa paketi ile düğmeye basacak. 10 gün içinde TBMM'ye sunulması beklenen paket, "tam başkanlık", "frendenge" ve "anayasa sorumluluk" ilkeleri üzerine inşa edildi. Tek Meclisli ve üniter esaslı başkanlık modelinde yasama- yürütme ve yargı erklerinin birbirleriyle ilişkileri ve sınırları net hükümlere bağlandı. Akp'nin hazırladığı birinci paket, tam başkanlığı ve geçiş hükümlerini içeren 17 maddeden oluşuyor. İkinci paket ise anayasanın tamamını tadil eden 59 maddelik geniş bir paket olarak hazırlandı. Başbakan Binali Yıldırım, anayasa paketini bu hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile değerlendirdikten sonra, MHP ile siyasi diplomasi işletilecek.

YASAMA VE YÜRÜTME DENGESİ

Akp'nin hazırladığı anayasa paketi, özellikle yasama ve yürütme erkinin karşı karşıya gelme riskini en aza indirecek. Ne Başkanı (Cumhurbaşkanı'nı) Meclis'e ne de Meclis'i Başkan'a (Cumhurbaşkanı'na) ezdirecek. Başkan, sistemin tıkandığı noktada Meclis'i seçime götürürse Cumhurbaşkanlığı seçimi de aynı tarihte yenilenecek. Veya Meclis, Cumhurbaşkanı ile ters düşerse milletvekili seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi belirlenecek tarihte birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının sorumluluğu, mevcut sistemde başbakanın sorumluluğu ile eşdeğer düzeyde belirlenecek. Başkan, seçime giderken yardımcısını da kamuoyuna ilan edecek.

PARLAMENTO ATAMASI

Bakanlar, parlamento dışından başkanın tercihi ile siyasi takım arkadaşları olarak atanacak. Parlamentodan kabineye üye seçilmesi durumunda ise o kişinin milletvekilliği düşecek. Akp'nin genel eğilimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belirlenecek geçiş hükümleri ile başkanlık yetki ve sorumluluklarını üstlenmesi şeklinde olacak. Akp seçim yasasında da yüzde 5 baraj ve daraltılmış bölge önerecek.

Haber Erk Haber Analiz:

MHP BAŞKANLIK SİSTEMİNDE YOK OLACAK!

Dar veya Daraltılmış bölge seçim sisteminde Mhp'nin tabela partisi haline getirilip sonrasında Akp'ye katılacağı Başkanlık sistemidir. Bu da Bahçeli'nin görevli olduğunu ve görevinin Mhp'yi yok etmek şeklinde Ülkücü Milliyetçi camiada yorumlanmaya başlandı.

FEDARASYON YOK DENDİ AMA!

Başkanlık sisteminde fedarasyon olmayacak diyen Başbakan Binali Yıldırım'a sormak lazım İsrail ile aranız kötüydü. Şimdi dostunuz oldu. Akp'nin Saray'ın çıkarlarına göre politika değiştirdiğini artık herkes biliyor. Yarın 2.çözülme sürecini Akp Saray başlatıp da valiler seçimle gelecek dense ne olacak? Valilerin seçimle gelmesi demek kürdistan eyaletinin federasyonunun kurulması demektir.

Editör: TE Bilişim