~~MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, olaylı Tunceli ziyaretinde gidemediği cemevinde vermeyi planladığı mesajını, “kaynaşma için çocuklarınızın adını İsmail Yavuz koyun, diyecektim” şeklinde açıkladı. Rus arşivlerinde Dersim olaylarına ilişkin bilgi ve belgelerin bulunduğunu belirten Bahçeli, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na Türkiye’yi ziyaret edecek olan  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den bu arşivleri istemesi çağrısında bulundu. Bahçeli, “Rus arşivleri açılırsa Dersim için konuşanların utancından ülkeyi terketmesi gerekir. Arşivleri okuyan, Dersim kelimesini ağzına almaz” dedi.

 

Doğasına hayran kaldı

 

Bahçeli, Tunceli gezisinin ardından  Ankara’ya dönüş yolunda bazı gazetecilerle sohbet etti. 1979’da akademisyenken Asistanlar Derneği’nin başkanı sıfatıyla Fırat Üniversitesi’nde bir etkinliğe katıldığını dile getiren Bahçeli, Tunceli’yi çok gelişmiş gördüğünü belirtti. Tunceli’nin doğal güzelliklerine hayran kalan Bahçeli, “Tunceli çok güzel bir yer. Kente girerken iki görüntü vardı. Bir dağlar bir de gökyüzünün suya yansıması. Suya yansıma ikinci bir görüntü oluşturuyordu. Çok güzel bir yer. Bir kez daha gördük. Tabii kaybedilmemesi gereken bir yer” diye konuştu.

 

‘Alevilikle meselemiz yok’

 

Bahçeli,  Alevi kesiminin sorunlarına dönük 10 maddelik çözüm önerisi ortaya koyduklarını anımsatırken, “Bunu okusalar burada bizim Alevilerle ilgili bir meselemiz olmadığını görürler. Tunceli’de tek cemevi var. Biz, bu sorunların çözülmesi için önerilerimizi ortaya koyduk. Onlar bizi kabul etmiyorsa bu bizim yaklaşımımızı değiştirmez, yeter ki onlar huzurlu olsun” dedi.

Bahçeli, olayların çıktığı Tunceli gezisinde ziyaret edemediği cemevinde vereceği mesajı da açıkladı. Bu konudaki tartışmaların aşılması için genç kuşaklara önemli görev düştüğünü dile getiren Bahçeli, şunları kaydetti:

 

“Tabii olabilseydi, söyleyecektik. Kaynaşmanın sağlanması için ben bir öneride bulunacaktım. ‘Bundan sonra çocuklara Yavuz İsmail adını birlikte koyun’ derdim. Yeni bir birliktelik yaratacaksanız, Yavuz Selim ve Şah İsmail ayrımından kaynaklanan dargınlık varsa barışı sağlamak için doğan çocukların ismini İsmail Yavuz koyun. Bu İsmail Selim de olabilir. Bu şekilde artık toplumda geçmişten gelen bu konuda kaynaşmanın işareti olsun.”

 

‘Davutoğlu, Rus arşivlerini istesin’

 

Bahçeli, Dersim olayları konusunda Rus arşivlerinde önemli bilgi ve belgelerin bulunduğunu belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önümüzdeki hafta başında yapacağı Türkiye ziyaretinde Başbakan Davutoğlu’nun Rus arşivlerindeki Dersim belgelerini istemesi çağrısında bulunan Bahçeli, “Rus arşivleri açılırsa, Dersim için bugün televizyonlarda konuşanların utancından bu ülkeyi terketmesi lazım” dedi. Arşivlerde Rus maraşellerle, diğer ülkelerle Seyit Rıza’nın konuşmaları ve mektuplaşmalarına ilişkin belgelerin bulunduğunu belirten Bahçeli, “Putin Türkiye’ye geldiğinde Başbakan demeli ki ‘sıkıntımız var, sizin elinizdeki arşivler nedir?’ Kerbelanın benzeri mi, farkı görmek istiyoruz. Bu arşivler Türkiye’ye gelsin kimse Dersim’in adını ağzına almaz. Tunç yürekliler diye konuşur herkes” diye konuştu.

 

Munzur adına baksınlar

 

Bahçeli, Tunceli’de üniversiteye Munzur adının verileceği konusunda ise, “Ee onun bir anlamına bakmak lazım. Sözlüğe baksınlar ne anlama geldiğini görürler” dedi. Türk Dil Kurumu’nun sözlüğüne bakıldığında ise Munzur kelimesi için, “Zararlı insan ya da hayvan, baş belası. Burun. Çene. Hayvan burnu. Domuzun çene, ağız ve burun kısmı. Çıkıntı. Asık surat” şeklinde farklı anlamlara yer veriliyor.

Editör: TE Bilişim