Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin 9 Temmuz günü açıklanacağını söyledi.

Kalın, Meclis'teki yemin töreni ile Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin açıklanacağı zaman aralığında ilk Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin yayımlanacağını duyurdu.

Sözcü Kalın, 9 Temmuz günü saat 18.00'de 'Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni'nin yapılacağını belirterek, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin aynı gün açıklanacağını ifade etti.

Oda Tv'nin derleme haberine göre; Bakan adayları arasında üç müsteşar, bir vali ve bir genel müdürün adı geçiyor. Eskiden “denge, tecrübe” gibi hesaplarla yapılan tahminler zorlaşırken “bakan yapmak için istifa ettirilecek milletvekili” konusunda da ibre değişti.

İşte gazetelerdeki “bakan loto” haberleri…

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre; Erdoğan’ın yardımcılarından birinin kadın olacağı, hem kabineye hem de grup yönetimine kadın siyasetçi alacağı belirtiliyor. Daha önce AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın dile getirdiği ve teknik olarak üç milletvekilinin bakan yapılmak üzere istifa etmesine engel olmadığına ilişkin açıklamasına karşın, yeni kabineye milletvekilleri arasından isim alınacağı iddiaları dünden itibaren değişmeye başladı. Bunun yapılması AK Parti açısından özellikle Meclis görevleri konusunda risk oluşturmasa bile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kimseyi istifa ettirmeyeceği ifade ediliyor.

BAKANLIK İÇİN ADI GEÇEN İSİMLER

Kulislere göre kabine için adı geçen bürokratlar arasında Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Faruk Özçelik, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal da bulunuyor. Tekin, Özçelik ve Kartal’ın müsteşarlık yaptıkları bakanlıklarda değerlendirileceği, İstanbul Valisi’nin İçişleri Bakanı yapılacağı iddia ediliyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın Dışişleri Bakanı olarak kabineye alınması durumunda, Ömer Çelik’in Kalın’ın görevini üstleneceği konuşulurken, Çelik’in Cumnhurbaşkanı yardımcılarından biri olacağını öne sürenler de bulunuyor.

Milletvekili listesine alınmayan Mehmet Şimşek ve Naci Ağbal’ın bakan yapılıp yapılmayacağı da halen belirsizliğini koruyor.

“İSTİFA ETMESİ SÖZ KONUSU OLMAYACAK”

AKP’ye yakın Yeni Şafak gazetesi yazarı Mehmet Acet ise bugünkü “Yeni kabinede kimler olacak?” başlıklı yazısında istifaların mümkün olamayacağını öne sürdü. Mehmet Acet, “Meclis Başkanlık Divanı ve komisyonlarda Ak Parti çoğunluğu gözetilecekse, 3’ten daha fazla sayıda ismin bakan olmak üzere istifa etmesi söz konusu olmayacak. Tabii diğer ihtimallerin hepsi için de kapı açık” diye yazdı.

CANDAŞ TOLGA IŞIK’TAN İSİMLER

Posta gazetesi yazarı Candaş Tolga Işık, “Yeni kabinenin bakan adayları” başlıklı yazısında “Kulislerde adını duyduğum bakan adaylarının isimlerini yazayım” diyerek birtakım isimlere yer verdi.

Candaş Tolga Işık, şu iddiaları ortaya attı:

“Dışişleri Bakanlığı için en çok konuşulan isim Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın.

Yine Beştepe’den bakan adayı olarak ön plandaki bir başka isim Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank.

Yeni kabinede müsteşarlara dikkat! Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı için Müsteşar Yusuf Tekin, Adalet Bakanlığı’na Müsteşar Selahaddin Menteş, Savunma Bakanlığı’na Müsteşar İsmail Demir herkesin zikrettiği bakan adayları arasında.

Bürokrasiden İstanbul Valisi Vasip Şahin veya İstanbul İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan da yeni kabineye girerse şaşırmayın.

Siyaset dışından isimlere gelince... Dünyaca ünlü ekonomist Daron Acemaoğlu’nun ekonomi bakanlığıyla ilgili adının geçtiğini artık duymayan kalmadı.

Bunun dışında Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, THY eski Genel Müdürü Temel Kotil, DEİK Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Nail Opak, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Goldman Sachs Türkiye Direktörü Çağlayan Çetin konuşulan isimler arasında.

Külliye’ye yakın isimler yeni kabinede Meclis’ten en fazla 3-4 isim olacağını söylüyor.

Binali Yıldırım Meclis Başkanlığı’nın en güçlü adayı. Yıldırım, Meclis Başkanı olmazsa kabinede yer alması kesin.

Ayrıca Berat Albayrak’ın ve Süleyman Soylu’nun da bakanlığa devam etmelerine kesin gözüyle bakılıyor.”

“SÜRPRİZ İSİMLERİN YANI SIRA…”

Türkiye gazetesi de yeni kabine için aynı isimler üzerinde yoğunlaştı. Haberde, “Erdoğan’ın kuracağı yeni kabine için sürpriz isimlerin yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin ve Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal’ın da adı konuşuluyor. Erdoğan’ın, milletvekili adayı olmayan Naci Ağbal, Ömer Çelik, Faruk Özlü, Mehmet Şimşek ve Nihat Zeybekci ile yola devam edip etmeyeceği konusunda bir işaret vermediği belirtilirken, bu isimlerden bazılarının Cumhurbaşkanlığında kurulacak ofisler veya kurullarda görevlendirilebilecekleri belirtiliyor” denildi.

Editör: TE Bilişim