MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, yenianayasa konusunda hükümeti suçladı, masadan kalkan tarafın kendilerinin olmadığını söyledi. MHP'li Bal, 137 yıllık rüyanın bizzat Meclis Başkanı eliyle sona erdirildiğini iddia ederken, AK Parti'nin komisyonun önünü başkanlık teklifiyle tıkadığını söyledi.

MHP'li Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Faruk Bal'dan AK Parti'ye sert sözler! Uzlaşma Komisyonu Üyesi Bal, TBMM'de yaptığı konuşmada hem Meclis Başkanı Cemil Çiçek'i hem de hükümeti suçları. Ülkenin 137 yıllık rüyasının bu iki el yardımıyla kabusa döndüğünü iddia eden Bal, ilk kez sivil toplum örgütlerinin düşünceleri alınarak milletin yüzde 95'inin temsiliyle ilk kez müzakere edildiğini ve bu sürecin iki yıl sürdüğünü söyledi.

"KOVANA ÇOMAK SOKULDU"  

Komisyon başkanının 327 toplantıdan sadece 40'ına katıldığını söyleyen Bal, komisyonun çalışmalarının da itibarsızlaştırılmaya, değersizleştirilmeye çalışıldığını ifade etti. Meclis Başkanı ve AK Partili üyelerin, komisyonda kirli bir oyun oynadığını söyleyen Bal, istifa eden ve komisyonu dağıtan Çiçek'in, buna rağmen toplanan komisyona tutanakçıları ve memurları göndermediğini söyledi.

BAŞKAN KILIÇ'A SERT SÖZLER

Yaptığı konuşmada Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın soyadını eline alarak sağa sola salladığını ifade eden Bal, MHP'nin kendisini kandırmadığını söyleyerek şöyle konuştu:

"Sayın Kılıç, Kendini evlenme vaadi ile kandırılmış insanlara benzetiyor.Komisyon Sayın Kılıç’a evlenme vaadinde bulunmadı, MHP kendisini kandırmadı, kendisine kim ne vaatte bulunmuş ise kandırılmanın bedelini ona ödetsin, namusunu temizlesin." 

"RÜYA KABUSA DÖNECEK" 

AK Parti'nin Çarşamba günü yapılacak 3. toplantıya da katılmaması halinde, komisyondan çekilmiş sayılacağını anlatan Bal, anayasa rüyasının kabusa döneceğini söyledi.  Siyasi sorumluluğun AK Parti'de olduğunu ifade eden Bal, anayasa çalışmalarının başkanlık sistemi teklifiyle tıkandığını söyledi. Bal konuşmasında şunları söyledi:

"Herkesin şikâyet ettiği 12 Eylül darbe anayasasına Türkiye mahkûm tekrar olacaktır. Bu kâbusun siyasi sorumluluğu AKP’nin üzerinde olacaktır. Otoriter yönetim anlayışı gün gibi açık olan AKP zaten darbe anayasasını değiştirmek istemiyordu.Darbe Anayasasında Kenan Evren şapkası yerine AKP şapkası istemektedir.Bu sebeple AKP diktaya açık başkanlık sistemini önerdi. Komisyonun önüne takoz koydu. Müzakereleri tıkadı.

Editör: TE Bilişim