Referandumun anahtarı

CHP ve MHP’nin karşı çıktığı, “tek adamlığın” yolunu açacak sistemi Meclis’ten geçirmek için 367 vekili olmayan AKP’nin tek şansı HDP kaldı. 317 sandalyeli AKP, referandumu sağlayacak 13 oy için HDP ile masaya oturacak.

AKP’ye kapıyı araladı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, MHP ve CHP genel başkanlarının ilk ağızdan karşı olduklarını açıkladığı, AKP’nin, “Ülke menfaati için gerekli” dediği başkanlık sistemi için “Özerklik” kartını yeniden masaya koydu.

Meclis gündeme almalı

Demirtaş şunları söyledi: Yeni bir anayasaya ihtiyaç var. Güçlendirilmiş yerinden yönetim istiyoruz. Parlamento çözüm sürecini gündemine almalıdır. Silahların tümüyle devreden çıkacağı bir atmosfer istiyoruz.  

 

Başkanlığa karşı özerklik istiyorlar

Tayyip Erdoğan ve AKP’li kurmayların yeniden gündeme getirdiği başkanlık için HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş “Biz yerinden yönetim (özerklik) istiyoruz” dedi.

CHP ile MHP’nin başkanlık sistemi için kesin olarak kapılarını kapamasının ardından gözler HDP’ye çevrildi. 1 Kasım seçimlerinden 59 milletvekili çıkaran HDP, AKP’nin çok istediği başkanlık sistemini sözde özerkliğin kozu olarak kullanmaya başladı. Meclis’te 317 sandelye ile yer alacak AKP’nin, başkanlık sisteminin yolunu açacak Anayasa değişikliği (360) için 50, halkoylaması (330) için de 13 milletvekiline ihtiyacı var. Başkanlık sistemi, yeni anayasa, çözüm süreci ve 1 Kasım seçimleriyle ilgili açıklamalar yapan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Başkanlık tartışması konusunda tutumuzu değiştirecek hiçbir şey görmüyorum” dese de “Türkiye’nin yeni Anayasaya ihtiyacı var. Yerinden yönetim (özerklik) ve güçlendirilmiş bir parlamento istiyoruz” şeklindeki açıklaması “HDP, başkanlık karşılığında özerkliği istiyor” diye yorumlandı.

 “Partiler birleşsin”

Diyarbakır’da bulunan bürosunda basın basın mensuplarının gündeme dair sorularını yanıtlayan Demirtaş, 1 Kasım seçimleri sonrası AKP’li kurmayların gündeme soktuğu başkanlık sistemiyle ilgili,  “Türkiye’nin yeni Anayasa’ya ihtiyacı var. Tartışmanın başkanlık sistemi üzerinden yapılması yanlıştır. Güçlendirilmiş demokratik parlamenter sistemle, güçlendirilmiş yerinden yönetim (özerklik) istiyoruz” dedi. Başkanlık tartışması konusunda tutumlarının değişmediğini belirten Demirtaş, şöyle konuştu: “Anayasa için tartışılması gereken şey, insan hakları ve özgürlüklerdir. Anayasa konusunda daha önce de önerilerimiz olmuştu. Yerinden yönetim ve güçlendirilmiş bir parlamento istiyoruz. Türkiye’nin darbe Anayasası’ndan kurtulması gerekir ve tüm partilerin bu konuyu merkezlerine almaları gerekir.”

 “Eskisi gibi olmaz”

Demirtaş, sözde çözüm süreci konusunda ise “PKK’nın silah kullanmadığı ve çözümün olduğu bir ortamın içine girilmesi gerekir. PKK’ya ’geri çekil’demek, çözüm değildir. Çözüm sürecine dönülürse, Öcalan dahil edilirse o zaman daha etkili olur. Dünyanın birçok yerinde büyük devletler çözümü konuşarak sağladı. Bu yüzden işin muhataplarıyla oturulup, samimi konuşulmalı. Eskisi gibi olmaz. Bir çözüm heyeti olmalı. İmralı’da görüşme yapmalı, sonra da parlamentoda tartışılmalı. İmralı’da ne konuşuluyorsa halkla paylaşılmalı. Ne konuşulduğunu bilmediği zaman halk korkuyor. Bu iş parlamentoda çözülür. Çözüm süreci konusunda CHP’nin insiyatif alması lazım. Karnından konuşarak değil projesini ortaya koymalı” diye konuştu. Demirtaş, oy kayıplarıyla ilgili de “Çatışma ortamında partiler seçimde elbette etkilendi. Ancak biz çatışma ve hendeklerin olduğu yerden değil batıda oy kaybettik. Tespitlerimize göre HDP seçmeni sandığa gitmedi” yorumunu yaptı.

Editör: TE Bilişim