AKP'nin "süreç" adı altında verdiği tavizler BDP'lilere yetmiyor! Yeni talepleri de var!

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, yerelin "demokratik ve özerklik" anlayışıyla halka devredilmesi durumunda sorunların çözüleceğini savunurken, "Mevcut halinde daha özerk olsa yerel yönetimler bazı sorunları çözülebilir. Neden özerklikten bu kadar korkuluyor, niye yerel yönetim özerk olmasın? Türk, Sünni, Müslüman, erkek bir toplum yaratmak isteyenler halkların taleplerini gasp ediyor. Korkularla uğraşmak yerine herkesin özerk yerel yönetim için çaba harcamalıdır" dedi.

'ÖZGÜR BELEDİYECİLİK' AÇIKLAMASI

İstanbul'da, Demokrasi ve Barış Konferansı Koordinasyonu'nun düzenlediği "Demokrasi ve Barış Konferansına" katılarak bir konulma yapan BDP Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak, "Özerk yerel yönetim anlayışı, özgür ve demokratik belediyecilik" üzerine açıklamalarda bulundu.

"DEMOKRASİ OY VERMEKLE SINIRLI"

Türkiye'de halkın yönetimlere katılmamasının en temel sorun olduğuna işaret eden Kışanak, "Demokrasi, yönetime katmamak ve 5 yılda bir sandığa gidip oy vermekle sınırlı" dedi. Demokrasi ve barış sorunun kesiştiği noktada yönetim sorunun olduğunu ifade eden Kışanak, "Türkiye'de aslında yaşadığımız sorunların temelinde, demokrasi, barış sorunu var. Bunlar çözülmeden başka sorunlar çözülmeden bir şey çözülmez diyoruz. Ama aslında bunların kesiştiği nokta yönetim sorunudur" dedi. Türkiye'de yönetim anlayışının gasp etme anlayışı üzerine kurulduğuna vurgu yapan Kışanak, "Merkezi devlet yapılanması, hem yerel yönetim, hem hukuk siyaseti, hem seçim yasası, nereden bakarsak bakalım katılımı sınırlamak, güçlü olanın mutlakıyetine, hizmet üzerine, gasp etme üzerine kurgulanmıştır, şekillenmiştir. Kürt sorunu da buradan çıktı. Kürtler yönetime katılabilseydi bu devasa Kürt sorunu ile karşı karşıya kalmazdık" diye konuştu.

"FARKLININ YÖNETİME KATILMASINDAN KORKUYORLAR"

Yerel yönetim ve özerklik kelimeleri yan yana geldiğinde, "Kürtler ayrı bir ülke kuracak, bölecek" denildiğini belirten Kışanak, şöyle devam etti: "Mevcut halinde daha özerk olsa yerel yönetimler bazı sorunları çözülebilir. 1921 anayasasında yerel yönetimlerin özerk olduğu yazılıyor. 1924 anayasasıyla da hayatımızdan çıkarılmış. Neden özerklikten bu kadar korkuluyor, niye yerel yönetim özerk olmasın? Türk, Sünni, Müslüman, erkek bir toplum yaratmak isteyenler halkların taleplerini gasp ediyor. Özerklik kelimesine karşı bir ittifak var. Farklılıklardan korkma, farklı olanın yönetime katılmasından korkmak tam da böyle bir şey. Korkularla uğraşmak yerine herkesin özerk yerel yönetim için çaba harcamalıdır."

YERİNDEN YÖNETİM VE DEMOKRATİKLİK

"Yereli demokratik ve özerklik anlayışıyla halka devredersek bu ülkenin bütün sorunları çözülecek" diyen Kışanak, bu nedenle korkularla yaşamak yerine herkesin iddiasını savunması ve gerçek olması için çalışması gerektiğini söyledi. Halkın ihtiyaçlarının karşılanması için yerinden yönetimin önemli olduğunu, bütçenin yerelden yönetilmesinin de önemli olduğunu söyleyen Kışanak, "Yerinden yönetim anlayışı olmadan özerkliğin olması tek başına önemli değil. Merkezi, tek tipçi yönetimin kalkması için yerinden yönetim önemli" diye konuştu. Yerinden yönetimin yanında demokratiklik ilkesinin de önemli olduğuna işaret eden Kışanak, özerliğin hayata geçmesi için mevcut idari yapılanma dışında başka sosyal anlayış ve sivil alana ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

"ARTIK KAZANMA ZAMANI GELDİ"

ANF'nin yansıttığı habere göre Kışanak ayrıca, "Özerk yönetimin hayata geçmesi bir hukuk sorunudur" dedi ve şöyle devam etti: "Bu değişmezse toplumla, halkla, yerelle merkez arasındaki çatışma devam edecek. Kazanan kim olacak sorusuna "biz' yanıtı vermek istiyorsak bu tarafı güçlendirmeli, inşa hareketini kurmalıyız. Özerk yerel yönetim modelinin en önemli ayağı toplumsal demokratik yanıdır. Her farklılık, her sosyal katman, hakkının gasp edildiğini düşünen herkes istediği forumda örgütlenmeli, kendini ortaya koymalı. Artık kazanma zamanı geldi. Biz insanlığın ihtiyaçlarına uygun yerinde yönetimi hayata geçireceğiz."

Editör: TE Bilişim