CHP Kurultayı Davası: Uzmanlar, Dava Reddi veya Görevsizlik Kararı Önerdi

CHP Kurultayı Davası: Uzmanlar, Dava Reddi veya Görevsizlik Kararı Önerdi
CHP Kurultayı iptali davasında uzmanlar, davanın görevsizlik kararıyla sonuçlandırılmasını veya davacıların iddialarının ispatlanamaması sebebiyle reddini önerdi.

Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nın iptali ve yetkili kurullarının görevden uzaklaştırılması talebiyle açılan davada ikinci duruşma gerçekleşti.

Duruşmada, 5 hukukçunun hazırladığı uzman görüşü sunuldu. Prof. Dr. Metin Günday, Prof. Dr. Fahri Bakırcı, Prof. Dr. Ahmet Kılıçoğlu, Dr. Öğretim Üyesi Abbas Kılıç ve Dr. Öğretim Üyesi Timuçin Köprülü imzalı görüşte, CHP'nin olağan ve olağanüstü kurultaylarının aykırılığıyla ilgili iddiaların, seçim yargısı veya Anayasa yargısının konusunu oluşturacağı belirtildi. Uzmanlar, seçim yargısı açısından değerlendirme yaparak, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 14. maddesi ve Türk Medeni Kanunu'nun 83. maddesini temel alarak kurultayın tümden iptalinin öngörülmediğini, sadece alınan bir kararın hukuka aykırılığı durumunda başvuru yolunun düzenlendiğini vurguladılar.

Uzman görüşünde, kurultaya ilişkin ayrıntılı hususların seçim yargısının konusunu oluşturduğu, itirazların seçim kurulu ve Yüksek Seçim Kurulu tarafından reddedildiği ve kesin biçimde sonuçlandırıldığı belirtildi. Ayrıca, Anayasa yargısı açısından da Siyasi Partiler Kanunu'nun 104. maddesinin hükümlerine dikkat çekildi. Görüşte, davacıların iddialarının soyut, duyuma dayalı ve yaklaşık olarak dahi ispatlanamadığı, somut ve inandırıcı kanıtlara ihtiyaç duyulduğu, 'şaibe' iddialarının somut delillerden yoksun olduğu ve Anayasamızın 14. maddesindeki 'Temel Hak ve Hürriyetlerin kötüye kullanılması' hükmüne de değinildi. Bu nedenle, mahkemenin görevsizlik kararı vermesi veya davanın reddine karar vermesi önerildi.

Uzmanlar, davanın, Cumhuriyet Halk Partisi'nin yaptığı genel kurul kararlarına gölge düşürmeye yönelik olduğu ve yeni bir kurultay yapıldığından dolayı konusuz kaldığı görüşünü dile getirdiler. Ayrıca, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 389 ve devamı maddeleri uyarınca ihtiyadi tedbir kararının uyuşmazlığı çözebilecek nitelikte olmaması nedeniyle verilemeyeceğini belirttiler. Sonuç olarak, uzmanlar, davanın görev alanı dışı olması nedeniyle görevsizlik kararı verilmesini veya davacıların iddialarının ispatlanamaması nedeniyle davanın reddini önerdiler.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.