YSK’ya teslim edilen milletvekili aday listesinde, 7 Haziran genel seçiminde seçilen 131 isimden 128’i yerlerini korudu. Aday listesinde 425 erkek 125 kadın yer aldı

CHP’nin YSK teslim ettiği milletvekili aday listesinde, 7 Haziran genel seçiminde seçilen 131 isimden 128’i yerlerini korudu. CHP Basın Birimi’nden yapılan açıklamaya göre, 
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yine İzmir ikinci bölge ikinci sıradan aday olduğu listede eski Genel Başkan Deniz Baykal ile Muharrem İnce yerini korudu. Eski Basın-İş Genel Başkanı ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ve Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Erdoğdu, CHP’nin milletvekili listelerinde öne çıkan yeni isimler oldu. Akkaya, İstanbul 1’inci bölge 11’inci sıradan, Erdoğdu, İstanbul 3’üncü bölge 10’uncu sıradan milletvekili adayı gösterildi. Erdoğdu’nun seçim bölgesinde, kadınlar lehine bir başka değişiklik de Sibel Özdemir için gerçekleşti. 7 Haziran seçimlerinde 10’uncu sırada yer alan Sibel Özdemir, kontenjan adaya ayrılan 9’uncu sıraya getirildi. CHP’nin akademisyen kökenli adayları arasında yer alan ve ABD’de uzun süre çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Kenan Köymen, Rize’de ilk sırayı aldı. Rize’de, Köymen’in ardından Çetin Keçeli ve Ali Şahinler de listeye girdi.

Ali Balkız da aday 
Bolu’da ise akademisyen Mehmet Burak Cop, 3’üncü sıradan 2’nci sıraya getirildi. Gazeteci Naci Sapan Diyarbakır 1’inci sıra, uzun süredir CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun danışman kadrosunda bulunan Fatih Gürsul ise Elazığ 1’inci sıra milletvekili adayı oldu. Van’da ilk sırayı Cemal Şen alırken, CHP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçilen ve bu adaylık için bu görevinden istifa eden Ali Öztunç ise Kahramanmaraş birinci sıradan milletvekili adayı oldu. Eski milletvekillerinden merhum Mevlüt Aslanoğlu’nun oğlu Eren Aslanoğlu, Malatya 2’nci sıra milletvekili adayı gösterildi. Şanlıurfa’da ise ilk sıra, eski parlamenter Mehmet Vedat Melik’in oldu. Parti meclisi üyesi ve Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanlarından Fevzi Gümüş, İstanbul 3’üncü Bölge 11’inci sıradan milletvekili adayı oldu. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanlarından Ali Balkız ise Ankara 8’inci sıradan aday gösterildi. Türkiye’nin Duşanbe Büyükelçiği’nden istifa eden eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz ise, Ardahan milletvekili adayı olarak listeye girdi.

28 genç aday var
Kayseri’de, CHP’nin “Efsanevi Belediye Başkanı” olarak nitelendirilen merhum Niyazi Bahçecioğlu’nun oğlu İbrahim Bahçecioğlu, ikinci sıra adayı oldu. Aday listesinde 425 erkek, 125 kadın yer aldı. Adayların 13’ü ilkokul, 11’i ortaokul, 79’u lise, 447’si ise üniversite mezunu. 28 genç adayın bulunduğu CHP listesinde, 14 seçim bölgesinde ise ilk sırada kadınlar yer aldı. Orhan Düzgün’ün  yanı sıra Mehmet Şeker ve  Murat Özçelik de listede yer bulamadı. Doç. Dr. Koray Çalışkan da listeye giremedi.
 

Özçelik kendi iradesiyle aday olmadı

mkeuieee.jpg


CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Türkiye’nin 3 ay gibi kısa süre içerisinde ikinci bir seçimle karşı karşıya kalmak zorunda olduğunu söyledi. Partisinin milletvekili aday listelerini içeren dosyaları sunmak üzere YSK’ya gelen Tezcan, gazetecilerin aday listesinde yer almadığı belirtilen CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik’in istifa edeceği yönünde haberler yapıldığını söylemesi üzerine Tezcan, “Bir şeyi düzeltelim, yanlış anlaşılmaya mahal vermeyelim. Sayın Özçelik listelerde yer bulamamış değildir. Sayın Özçelik aday olmamıştır kendi iradesiyle” dedi. CHP’nin 7 Haziran seçimlerinde milli iradeye uygun olarak siyasetin ve parlamentonun hükümet üretmesi gerektiğini başından bu yana söylediklerini belirten Tezcan, bu süreç içerisinde siyasetçilerin milleti imtihan etmek yerine milletin işareti doğrultusunda görev yapmakla yükümlü olduğunu ifade ettiklerini aktardı. CHP Genel Başkan Yardımcıs Tezcan, tarihte “bundan daha parçalı parlamentoların, hükümetlerin üretildiğini” anlatarak, “Bildiğimiz sebeplerle özellikle siyaset üzerindeki vesayet nedeniyle ve ne yazık ki, Sayın Cumhurbaşkanının vesayeti nedeniyle Türkiye bir hükümet kurulma fırsatını kaçırmış ve önümüzdeki süreçte yeniden millete müracaat etme zorunluluğu baş göstermiştir” görüşünü dile getirdi “ dedi. 

 

Karakaş: Başvuru yapmadım

syluiekeee.jpg

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, partisine, milletvekili adaylığı için başvurusunun olmadığını bildirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, yaptığı yazılı açıklamada, bazı gazetelerde, “milletvekili aday listesine giremediğine” dair haberlerin yer aldığını belirtti. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, açıklamasında, “Benim bu dönem milletvekili adaylığı için partime bir başvurum olmamıştır. Başvurusu olan MYK üyesi arkadaşlarımız, MYK ve PM toplantılarında değerlendirilmiş ve listelerde yer almışlardır” ifadesini kullandı. Öte yandan CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi için adaylıktan çekildiğini bildirdi. Şeker, 7 Haziran seçiminde 1.sıradan milletvekili seçildiğini hatırlattı.Önümüzdeki seçimde ise 4. sıraya kaydırıldığına dair bilgi aldığını ifade eden Şeker, “4 ayda ne değişti bilemiyorum. Genel merkezimiz aday listesini yüzde 99 koruyacağını söylüyordu. Listede herkes yerini korurken benimle ilgili tasarrufu anlayamadım. Bu yapılanı doğru bulmuyorum. Eğer 1. sırada faydalı olacağım düşünülmüyorsa 4. sırada olmamın da anlamı yok” dedi. Şeker, adaylıktan çekilme kararını partisine bildirdiğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim