CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, sanhaber.com’dan Derya Demir’e kurultay hakkında açıklamalarda bulundu.

Taban değişim istiyor mu?

Taban da, seçmen de, örgütte iktidar görmek istiyor. Bu son derece normal değil mi?

Muhalefet mi yetersiz Erdoğan mı çok güçlü?

İktidar olan kimse, bu başarı ona aittir. Bir ülke düşünün; 21 milyon seçmeniniz sosyal yardım alıyor. Bu seçmen sürekli tehdit ve şantaj altında yaşıyorsa seçmenin kendi kararını değiştirmesi çok zordur. Kırsal bölgede oturanlar için çok daha zor. Buralarda muhalefetin oy alması güçleşiyor. O yüzden kuralların oluşması gerektiğini belirtiyorum. Seçimden 3 ay önce söyledim bunu ama maalesef bunlar daha önceki seçimlerde hiç yaşanmamış gibi muhalefet rahat davrandı. Önümüzde bir yerel seçim var. Şimdiden bir planlama yapmak zorundayız. Bu konuda iddialıyım. İstanbul’da bütün sandıkların tamamına sahip çıkmış biri olarak. Bunun örneği 2009 seçimleri. İstanbul’da 20 bakan, cumhurbaşkanına karşı sadece ben ve arkadaşlarım, kırık bir minibüs ve Sayın Kılıçdaroğlu üçümüz çalıştık.

“CHP OLARAK KURULTAYA GİTMELİYİZ”

Partide yaşanan iç çekişmeler rahatsızlık yaratıyor mu sizde? Yerel seçimlere az zaman kaldı.
Bugüne kadar sessiz kalmamın tek bir nedeni var kimseyi kırmak istemedim. Sessiz kalmayı tercih ettim. Ama artık yeter diyorum. Seçim bitti ve başarılı ya da başarısız tartışmalarının gazete ya da televizyon ekranlarında konuşulması benim içimi acıtıyor. Kurullarımız var. Saatlerce, günlerce buralarda sorun neyse tartışılabilir. Ama şu anda delege sayısı üzerinden tartışmalar yapılıyor. İvedilikle Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun tartışmaları ortadan kaldırabilecek bir kurultay çağrısını kendi isteğiyle yapması gerektiğini düşünüyorum.

Lider değişikliğine ihtiyaç olduğunu düşünüyor musunuz?

İç tartışmasını bitirmiş, yerel seçimlere hazır yapısal anlamda yenilenmiş bir CHP ile 89 ruhu yaşatılmalı. Lider değişikliği gerekli mi gereksiz mi buna kurultay karar verecektir. Benim içim acıyor. Ben 35 yıldır partiliyim. Partinin her kademesinde görev yapmış biri olarak bütün bu tartışmaların ortadan kalkması için kurultaya gidilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun için 9 Eylül’de en uygun gündür. Partimizin kuruluş yıldönümüdür. CHP, kuruluşundan bugüne nasıl hep umut olduysa bundan sonrada umut olabilmesi için bu kurultay toplanmalıdır.
Sayın Kılıçdaroğlu ve İnce partimizin için çok kıymetli kişiler. Benim kişisel düşüncem gazete ve televizyonlar üzerinden konuşmaları doğru değil. Hemen hızlı bir şekilde olması gereken şey; Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın İnce’nin bir araya gelmesi ve 9 Eylül’de ne yapılması gerekiyorsa onu konuşmaları gerekir. Bu süreçte bu yarış hiç kimseye yarar sağlamaz. Seçmenimizin beklentisi doğrultusunda başarıya giden yeni bir yol haritası oluşturulmalıdır. Benim kişisel olarak yaptığım çalışma gösteriyor ki, şu anda bir seçim olsa 30 büyükşehir belediyesini CHP çok rahat alabiliyor. Ama bu mantıkla birbirimizi öteleyerek bunu yapmamız mümkün değil. Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın İnce’de bu uyarımı dikkate alırlar umarım.

Editör: TE Bilişim