~~Tayyip Erdoğan Putin'le ortak yaptığı basın toplantısıda, "Dünyada 'darbeciler' hep yüksek oyla gelir" dedi
Erdoğan ile Putin’in düzenlediği basın toplantısında Suriye konusundaki görüş farkı öne çıktı. Erdoğan, ‘Esad’la netice almak mümkün değil’  derken Putin, ‘Esad’ın gayet büyük bir desteğe sahip olduğunu gördük’ ifadelerini kullandı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin (ÜDİK) 5’inci toplantısının ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacminin 2013 yılında 32 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, 2023 hedefinin 100 milyar dolar olduğunu söyledi. Erdoğan Akkuyu Nükleer Enerji Santrali ile ilgili değerlendirme yaptıklarını bilgisini verdi.
Erdoğan, bölgesel sorunların da ele alındığını söyleyerek; “Kırım halkının sorunu da toplantıda geniş olarak ele aldık. Bu görüşün, bundan sonraki süreçte de müşterek menfaatler temelinde, belirli ortak paydalarda buluşarak devam ettirmektir. Ukrayna’daki krizin uluslararası hukuk temelinde çözümlesi, kalıcı barış içinde önemli bir vizyon sunan Minsk mutabakatına herkesin riayet etmesi konusunda hemfikir olduğumuzu söyleyebilirim” açıklamasını yaptı.
DOĞALGAZ’A YÜZDE 6 İNDİRİM
Toplantıda konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye ile Rusya arasında enerjinin stratejik bir konu olduğunu vurguladı. 100 milyar dolar hedefinin zor bir hedef olduğunu kaydeden Putin, “Türk meslektaşlarımızın talebi ile Türkiye piyasasına ilaveten 3 milyar metreküp daha doğalgaz sağlayacağız. 1 Ocak itibariyle doğalgaz fiyatlarında yüzde 6 indirim sağlayacağız. Ondan sonra da buna yönelik görüşmelerimiz devam edecek. Bazı konulara farklı bakıyoruz, ama güncel kritik krizlerin çözülmesinde yaklaşımımız yakın” dedi.
AMBARGOYU BÖYLE DELECEK
İki ülkenin 2010 yılında açıkladığı 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi için Türkiye’ye gelen Putin ile Tayyip Erdoğan’ın en önemli gündem maddesi enerji oldu. Görüşmelerde, iki ülke arasındaki 35 milyar dolarlık ticaret hacminin, engeller kaldırılarak, 2023’de 100 milyar dolara çıkarılmasının yolu açılmaya çalışıldı. Görüşmelerde, Rusya’ya yönelik yaptırımların Türkiye üzerinden aşılması da bir başka önemli gündem maddesi oldu. Özellikle kritik malların ve ürünlerin ithal edilmesi için Rusya’nın ayrıntılı bir çalışma yaptığı da öğrenildi.
Ocak 2010’da Kremlin’de yapılan Putin-Erdoğan görüşmesinde 5 yıl içinde 100 milyar dolar toplam ticaret hacmi hedefi belirlenmişti. Ancak daha sonra bu tarih 2020 olarak revize edilmişti. 2008’de 38 milyar doları aşan toplam ticaret hacminin 2014 sonunda 32-33 milyar dolar seviyesinde kalması bekleniyor. Ancak ticaret hacminde denge, Türkiye’nin lehine bir tablo ortaya koymazken, Türkiye’den Rusya’ya yönelik ihracat rakamı ise 6 milyar dolar civarında bulunuyor. Bu rakamın geçen yıla göre yüzde 15 daha az olması, Ankara’da ciddi bir kaygıyı da beraberinde getirmişti.
‘ESAD’I YOK FARZ ETMEK LAZIM’
Erdoğan ve Putin’in Suriye’deki duruma ilişkin sorulara verdiği karşılıklı yanıtlar şöyle:
ERDOĞAN:  Suriye ile ilgili konuda, bir çok görüşmelerimiz oldu. Suriye’deki mevcut yönetimin, yani zulmeden, katleden yönetimin bu durumlarını ben çok açıkca ortaya koydum. Sayın başkanın bu konuda farklı yaklaşımları da var ama geneli itibariyle, Suriye’deki şu halin bir çözüme kavuşturulması konusunda mutabıkız. Nasılı üzerinde sıkıntılarımız var. Tabi oradaki DEAŞ (IŞİD) terör örgütüne yönelik ortak kanaate sahibiz. ‘Esad giderse ne olur’ gibi bir yaklaşım çok yanlış bir yaklaşım. Şu ana kadar Suriye Esad’la geldi. Demek ki ortada bir başarı yok. İnsanlar acımasızca öldürülüyor. Esad rejimini bir defa yok farz etmek gerekir. Esad ile birlikte netice almak mümkün değil. 141 ülke muhalif heyeti destekliyor. Tüm Suriye’yi oluşturun farklı kesimlerin oluşturucağı bir yönetimin oluşması ve bu yönetimle beraber halkın huzur içerisinde seçime gideceği bir zemini hazırlamak, Suriye’ye objektif bakanların görevidir. Bu anlayışla biz Suriye’ye yönelik tavrımızı devam ettiriyoruz.
SURİYE HALKI ESAD’DA ISRARCI
PUTİN:  Suriye’deki durumun normal olmadığı konusunda ortak durumumuz mevcut. Orada çeşitli terör gruplarının etkin olmasını istemiyoruz. Mesele şu, yönetim konusunda tüm Suriyeliler nasıl eşit haklar elde edebilir? Bu konuda birbirimizi tatmin edecek kararlara varmalıyız. Biz bu sürecin tüm aktörleriyle mutlaka temasta olacağız. Türkiye’deki dostlarımızla da aynı şekilde. Suriye’de Esad’ın iktidarda kalması konusunda iddialı mıyız? Ben bu soruyu Suriye halkına yönlendirmek istiyorum. Seçimler yapıldı, bu seçimlerin sonucunda Esad’ın gayet büyük bir desteğe sahip olduğunu da gördük. Fakat, biz oradaki durumun normal olduğunu düşünmüyoruz. Oradaki kanlı savaşının bitmesi uğruna biz çabalarımızı sarf edeceğiz. Bazı teknik sorunlarımız var, Suriye yönetimiyle belli nedenlerden dolayı kontaklarımız sınırlı. Biz doğrudan oradaki süreçleri etkileyemiyoruz. Ama biz bunlar için uğraşacağız.
‘DARBECİLER YÜKSEK OYLA GELİRLER’
ERDOĞAN:  Dünyada darbeciler hep yüksek oyla gelirler. Bizde de geçmişte yapılan darbelerin ardından yapılan seçimler, açık oy gizli tasnifle seçim neticelenir, ondan sonra arzu ettikleri netice açıklanırdı. Bunun Mısır’da da neticesini aynı şekilde gördük. Suriye’de seçimlere kimler katıldı, kimler katılmadı? Demokratik bir ortamda bu seçimlerin yapılmadığını görüyoruz.  Nitekim, Mısır’da demokratik bir ortamda seçimler yapıldığında, yüzde 52 oyla Mursi işbaşına geldi. Antidemokratik yöntemlerle şu anda işbaşında duran kişinin meşrulaştırılması gayretleri var dünyada.
Burada bir çözüme varalım. Türkiye, Rusya, Arap Ligi, tüm bunları işin içine dahil etmek suretiyle çalışma yapılabilir. Ben diyorum ki Esad giderse, halkın iradesi, milli irade gelir. Bu zemini hazırlamak gelir. DEAŞ gibi bir terör örgütü işbaşına gelir diye korku duyuyorsak, buna karşı biz bir platform oluşturmalıyız. Bu tür terör örgütlerine karşı mücadelemizi ortak yapmamız lazım

Editör: TE Bilişim