Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) velilerden sınavların yapılması, kılavuz ve testlerle ilgili 50'yi aşkın dava açıldı. Bakanlık avukatları her biri için savunma hazırladı. İdare Mahkemesi bazı davaları bakanlık lehine sonuçlandırdı, bazılarında ise yürütmeyi durdurma kararı verdi. Son olarak, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) uygulaması çerçevesinde, 8'inci sınıf öğrencileri için 28-29 Kasım 2013 tarihinde yapılan ve 20 Ocak 2014 tarihinde sonuçları açıklanan ortak sınavlara ilişkin, Ankara 13'üncü İdare Mahkemesi'nde yürütmenin durdurulması istemli iptal davası açıldı.

Bakanlıktan İtiraz

Davada, Ortak Sınavların Fen ve Teknoloji Testi A kitapçığı 9 (B kitapçığı 6); İngilizce Testi A kitapçığı 4 ve 6 (B kitapçığı 5 ve 7); Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi A kitapçığının 7'nci (B kitapçığı 1) sorularının hatalı olduğu ve iptal edilmesi gerektiği ileri sürüldü. Mahkeme bu sorulara yönelik yürütmeyi durdurma kararı verirken, Milli Eğitim Bakanlığı da bu karara, Bölge İdare Mahkemesi'nde itiraz etti.

Ortalık Toz Duman

Bakanlık yetkilileri, biri sınavın uygulanmasına, diğeri de sorulara yönelik olarak esesta iki tür dava bulunduğunu dile getirdi. Sınavın uygulanmasına ilişkin davalarla ilgili yürütmeyi durdurma isteminin mahkeme tarafından reddedildiğini hatırlatan bakanlık yetkilileri, sorulara yönelik davalarda da konu edilen 7 soru bulunduğunu hatırlattılar. Bu sorulardan 4'ü hakkında mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verirken, diğerleri hakkında ise yürütmeyi durdurma istemi mahkemece reddedildi.

45 Günde Sonuçlansın

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, mahkemelerde kararlar uzadıkça sorunların arttığını dile getirerek, şunları söyledi: "Mağduriyetlerin azalması için Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda MEB olarak bizim açımızdan çok önemli olan bir kanun maddesi var. MEB ve ÖSYM'nin yaptığı sınavlara ilişkin itiraz başvurularında belli bir süre içinde mahkemelerin karar vermesini öngörüyoruz. Sınav sonuçlarının ilanından sonra bir hafta içinde isteyen mahkemeye müracaat etsin, mahkeme bir ay içerisinde kararını versin. Temyiz 15 gün içerisinde bunu sonuçlandırsın." (Hürriyet)

Editör: TE Bilişim