DEM Parti'nden barış çağrısı: Demokratik adımların atılması şart

DEM Parti'nden barış çağrısı: Demokratik adımların atılması şart
DEM Parti, barış çağrısı yaparak demokratik adımların atılmasını ve toplumsal katılımın güçlendirilmesini istedi.

DEM Parti, 22 Temmuz'da Ankara'da gerçekleştirilen Parti Meclisi toplantısının sonuç bildirgesini kamuoyu ile paylaştı. Bildirgede, öncelikle Suruç katliamında hayatını kaybeden 33 kişi anıldı. Ardından, Ortadoğu'daki gelişmeler ve özellikle Suriye'deki iç savaş bağlamında, Kuzey ve Doğu Suriye'deki Rojava Devrimi'nin bölge halkları için tek gerçek çözüm alternatifi olduğu vurgulandı. Son dönemde Alevileri, Hıristiyanları ve Dürzileri hedef alan saldırılar hatırlatılarak, Suriye'nin yeniden iç savaşın eşiğine geldiği belirtildi ve çözümün Suriye halklarının özgür iradesiyle ülkenin inşasına karar vermesinden geçtiği ifade edildi.

Bildirgede, 27 Şubat'ta Sayın Öcalan tarafından ilan edilen Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı'nın ardından sürecin yeni bir aşamaya ulaştığı belirtildi. 1 Ekim 2024'te Meclis'ten geçen yasa, 9 Temmuz 2025'te Sayın Öcalan'ın tarihi video mesajı ve 11 Temmuz'da Süleymaniye'de silahların yakılması, Kürt meselesinde yeni bir demokratik barışçı çözüm imkanını güncelleştirmiştir. Sayın Öcalan'ın mesajında 'demokratik siyaset' ve 'bütüncül hukuk' vurgusuna dikkat çekilerek, çözümün anayasal bir çerçeveye kavuşmasının öncesinde Meclis'te atılması gereken adımların önemi vurgulandı.

Bildirge, demokratik/pozitif entegrasyon yasaları ve özgürlük yasalarıyla tüm halkların eşitlik temelinde yeni bir toplumsal sözleşme inşa etmeyi hedeflediğini belirtti. Meclis'te kurulacak komisyonun tarihsel bir işlev üstleneceği belirtilirken, DEM Parti'nin bu komisyonun çalışmalarına her türlü desteği vereceği ifade edildi. Süleymaniye'de silahların yakılmasının yarım yüzyıllık çatışmanın sonunu getirdiğini vurgulayan bildirge, devlete ve iktidara da bir çağrıda bulundu. Çatışmanın sonlandırılmasının tarihsel önem taşıdığı ve yasal düzenlemelerin demokratikleşmeyi hızlandıracağı belirtildi. Kürt sorununda kalıcı ve demokratik bir çözümün, yasal düzenlemelerden sonra demokratik bir ortamda tartışılıp gerçekleştirilebileceği kaydedildi. Son olarak, DEM Parti'nin yaklaşık 2 bin halk toplantısı düzenlediği ve bu toplantılarda barışın toplumsallaşması ve ekonomi, ekoloji ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi konuların önemine dikkat çekildiği belirtildi.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.