“Getirilen ittifak yasa teklifi, mevcut iktidarın iktidarının devam edebilmesi için; hukuka ve demokrasiye aykırı bir şekilde, onların önünü açmak için getirilmiş bir tekliftir”

“Bizim beklediğimiz; daha demokratik usüllerle, hukuk içerisinde seçimlerin icra edilebilmesi, millet iradesinin tam ve kâmil manada sandığa yansıyabilmesi, oyların gizli bir şekilde kullanılıp açık tasnif yapılabilmesidir”

Bülent Tezcan Başkanlığındaki CHP heyetini makamında kabul eden Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’a Genel Başkan Yardımcıları Muhammet Kelleci, Ertan Küçükay, Rıfat Melih Aktaş, Mehmet Özdemir ve Şadan Turhan eşlik etti.

Bir saat süren görüşmenin ardından Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Teşkilat Başkanı Ertan Küçükay, yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“Türkiye’nin modern demokrasiyle tanışmasına sebep olan iki parti bir araya geldi”

“Cumhuriyeti kuran parti ile Türkiye’yi çok partili hayata geçiren, bir anlamda modern demokrasiyle tanışmasına sebep olan iki partinin bir araya geldiği bir günü yaşıyoruz.

CHP’nin çok değerli Genel Başkan Yardımcısı ve heyetine hoş geldiniz diyor, nezaketlerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Malum olduğu üzere 2019 senesinde Türkiye, 3 seçimle karşı karşıya kalacak. İçinde bulunduğumuz bugünlerde iktidar partisinin parlamentoda bulunan seçimlerle ilgili ittifakı, seçim kanunlarını düzenleyen bir yasa teklifi var. Mevcut yasal düzenlemelerle 2014 yerel seçimlerinde ve 2016 senesindeki referandumda milletin vicdanını yaralayan, seçimlere ve referanduma gölge düşüren, seçimlerin sonuçlarını sakatlayan birtakım gelişmeler oldu.

Netice itibariyle bizim beklediğimiz; daha demokratik usüllerle, hukuk içerisinde seçimlerin icra edilebilmesi, millet iradesinin tam ve kâmil manada sandığa yansıyabilmesi, oyların gizli bir şekilde kullanılıp açık tasnif yapılabilmesidir.

“Özellikle 2014 seçimleri ve 2016 referandumunda içimize sinmeyen gelişmeler oldu”

Türkiye, Cumhuriyet rejimine geçtikten sonra 30’a yakın seçim yaptı. Bunlar; genel seçimler, yerel seçimler ve referandumlar oldu. 2014 senesine kadar özellikle 1946 senesinden sonra seçimlerin güzel bir havada, demokratik usüller çerçevesinde -münferit olaylar haricinde- hepimizin içine siner şekilde yapıldığına kuşkumuz yoktur. Ancak az önce de bahsettiğim gibi 2014 yerel seçimlerinde, özellikle Ankara seçimleri ki bunun mağduru da CHP’dir, 2016 referandumunda hiçbirimizin içine sinmeyen birtakım gelişmeler oldu.

“Getirilen yasa teklifinin demokratik olmak gibi bir kaygısı yok”

Biz bekledik ki; o seçimleri gören, hükümetiyle muhalefetiyle parlamentoda temsil edilen partiler, yüce Türk parlamentosu bu eksiklikleri gidersin. Ancak görüyoruz ki getirilen yasa teklifinin demokratik olmak gibi bir kaygısı yok. Getirilen yasa teklifi mevcut iktidarın iktidarının devam edebilmesi için; hukuka aykırı bir şekilde, demokrasiye aykırı bir şekilde onun önünü açmak için getirilmiş bir tekliftir.

CHP, bu konudaki kaygılarını Sayın Genel Başkan Yardımcısının beraberindeki heyetle birlikte bizlere iletti. Bunlar üzerinde beraber görüş alışverişinde bulunduk.

Bu teklife mukabil kendilerinin de parlamentoya getirmek için hazırladıkları ve bize de sundukları bir teklif var. Bizden de bu konuda katkılarımızı, fikirlerimizi, düşüncelerimizi istediler. Kendilerine tekrar teşekkür ediyorum.”

Tezcan: “Demokrat Parti Türk siyasi tarihinde çok önemli yeri olan bir siyasi partidir”

CHP heyeti Başkanı Bülent Tezcan ise yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Siyasi partileri seçim güvenliği gündemiyle ziyaretlerimiz kapsamında Demokrat Parti’ye geldik. Demokrat Parti Türk siyasi tarihinde çok önemli yeri olan bir siyasi partidir. Türkiye’nin demokrasi tarihinde çok önemli yeri ve birikimi olan bir siyasi partidir. Öncelikle Demokrat Parti Sayın Genel Başkanı’na ve bizleri karşılayan heyetine bu nazik kabul ve karşılama nedeniyle teşekkür ediyorum. Kendilerine Sayın Genel Başkanımızın selamlarını getirdik. Hem bizim çalışmalarımızı sunduk hem de görüş alışverişinde bulunduk.”

Editör: TE Bilişim