Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan’ın ardından Yunanistan’a resmi ziyarette bulundu. Yunan mevkidaşı Evangelos Venizelos ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Yunanistan’la işbirliğini geliştirerek, Avrupa’da bir ‘güney dayanışması’ oluşturabileceklerini söyledi.

  Davutoğlu, Yunanistan’ın 1 Ocak 2014’te devralacağı Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı Türkiye için bir “fırsat” olarak gördüklerini dile getirdi. “Yunanistan’ın dönem başkanlığında mümkün olan en fazla sayıda faslın müzakerelere açılması ve vize muafiyeti diyalogunun aynı ivmeyle sürmesini diliyorum” diyen Davutoğlu, Atina’nın dönem başkanlığıyla ilgili önceliklerine de destek vermeye hazır olduklarını söyledi.


‘Görüş ayrılıkları yok’
Davutoğlu, Atina’da cami açılması konusundaki çalışmaları “takdirle izlediğini” belirtti. Davutoğlu Kıbrıs sorununun çözümü için “vakit değil, siyasi iradeye ihtiyaç olduğunu” söyledi.
Tam üç kez Atina’dan KKTC’ye geçeceğini belirten Bakan, “Türkiye ile Yunanistan ortak bir perspektife yaklaştıkça, Ada’da da hissedilecektir. İki ülkenin de çözüm için  görüş ayrılıkları yok. Kıbrıs 50 yıldır süregelen bir mesele. Her şey konuşuldu, tartışıldı. Yeni taleplerde bulunmak bir sonuç getirmez. Müzakerelere geçilmesi vakti geldi” dedi.
Türkiye’nin AB ile kaçak göçmenlerin geri iade anlaşması imzalamasının Yunanistan için hayati önem taşıdığını söyleyen Venizelos ise, Türk vatandaşlarına vizenin kalkacak olmasını “büyük memnuniyetle karşıladıklarını” ifade etti. Venizelos Kıbrıs sorunu için de “Kıbrıs halkının kabul edebileceği bir çözümü destekliyoruz. Kıbrıs’ta olumlu gelişmeler Türkiye’nin AB’de daha çok faslının açılmasına da katkıda bulunur” dedi.

Editör: TE Bilişim