Erdoğan, Davutoğlu’nun tek “başarısı” olan vize muafiyetinin öne alınmasına “kazanım değil” dedi. ABD ile, Başkan Barack Obama’yı bile Türkiye’yi kamuoyu önünde eleştirmeye zorlayan ifade özgürlüğü krizi ile uğraşan Davutoğlu’nun nefes aldığı tek yer, Suriyeli sığınmacı anlaşmasını yaptığı Avrupa Birliği idi. Davutoğlu, AB ile yaptığı sığınmacı anlaşmasına, Türk vatandaşlarına Avrupa’ya vize muafiyetinin Haziran ayına geri çekilmesini de koydurmuş ve bunu “başarı” olarak iç politikaya sunmuştu. Ancak Erdoğan yaptığı son açıklama ile, Davutoğlu’nun bu “başarısını” da elinden aldı.

“VİZESİZ AB’Yİ 4 AY ÖNE ÇEKMEK KAZANIM DEĞİL…”

Erdoğan, Hırvatistan ziyaretinde yaptığı açıklamada, vizesiz Avrupa konusunda şöyle konuştu;

“Bu konu benim Başbakanlığım dönemimde Ankara Palas’ta açıklanmıştı zaten. 2016 Ekim’de vizenin kalkacağı o gün açıklanmıştı. Koşul moşul diye de bir şey yok. Ankara’da imzalar atılmıştı. Bu yılın ekim ayında da yürürlüğe girecekti. Şimdi bunu hazirana yani 4 ay önceye çekmenin bir kazanımmış gibi sunulmasını anlayamıyorum. Bu tür küçük şeylerin büyük kazanımmış gibi sunulmasına üzülüyorum.”

KENDİ GİTMEDİĞİ ZİRVE TOPLANTILARI İÇİN ÖYLE BİR CÜMLE KULLANDI Kİ….

Erdoğan’ın yine aynı açıklamasında kullandığı bir başka cümle de, isim vermeden Davutoğlu’na yönelik çok sert eleştiri içeriyordu.

Cumhurbaşkanı, yine AB ile sığınmacı anlaşması konusunda konuşurken, “Birileriyle fotoğraf verebilmek için böyle şeylerin içine girmeye gerek yok” dedi.

Erdoğan isim vermedi ancak, “biriyleriyle fotoğraf verebilmek” sözü, Davutoğlu’nun sığınmacı anlaşması için katıldığı AB zirvelerini hatırlattı.

AB ile Türkiye arasındaki Suriyeli sığınmacılara ilişkin anlaşmanın şartlarından biri de, Türkiye’nin yılda iki kere AB zirvelerine katılmasıydı.

Nitekim geçen yıl ve bu yıl Davutoğlu, toplam üç AB zirvesine katıldı, Avrupalı liderlerle “aile fotoğrafı” çektirdi.

Davutoğlu’nun katıldığı AB zirvesi, Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’yi temsil etmediği tek uluslararası toplantı olması açısından da önem taşıyor.

G-20 zirvesinde, Nükleer zirvede, NATO zirvesinde de Türkiye’yi hep Cumhurbaşkanı Erdoğan temsil etmiş, sadece AB zirvelerine Türkiye’yi temsilen “Başbakan” sıfatıyla DAvutoğlu davet edilmişti.

Editör: TE Bilişim