Bahçeli'nin ittifak teklifi ve ardından Beştepe'ye daveti, Erdoğan'ın Kasım 2019’da yeniden cumhurbaşkanı seçilme şansını ikinci tura bırakmadan ilk turda sonuca ulaştırmak istediği şeklinde yorumlandı. İkilinin görüşmede ele alacağı ittifak formülünün ise, geçmişin koalisyonları yerine yeni bir cephe şeklinde olabileceği gündemde.

Hürriyet yazarı Murat Yetkin, AK Parti'ye ittifak çağrıları yapan MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, partisinin Cumhurbaşkanlığı seçiminde Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceği açıklaması ve ardından da Beştepe'ye davet edilmesiyle görünüm kazanan siyasi hamleleri yazdı. Yetkin, "Erdoğan’ın ilk turda MHP desteğiyle seçilme formülü" başlıklı yazısında, Erdoğan'ın siyasi hesabının Kasım 2019'da MHP'nin desteğiyle ilk turda seçilmek olduğunu yazdı.

Murat Yetkin'in yazısında Erdoğan-Bahçeli ilişkisine dair şu yorumda bulundu: "MHP liderinin haftalardır devam eden AK Parti’yle ittifak çağrıları nihayet karşılık buldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Devlet Bahçeli’ye şimdiye kadar olan desteği için teşekkür etmekle kalmadı, ittifak çağrısını görüşmek üzere davet de etti. Böylece Erdoğan’ın oyun planı netleşmeye başladı. Erdoğan Kasım 2019’da yeniden cumhurbaşkanı seçilme şansını ikinci tura bırakmadan ilk turda sonuca ulaşmak istiyor ve bu amaçla MHP’den gelen teklifi denemeye karar vermiş görünüyor. Ne de olsa Erdoğan, bugün kendisini bu noktaya getiren gelişmelerin Bahçeli’nin Cumhurbaşkanlığı sistemini referanduma götürmek için kendisine Meclis’te verdiği destekle mümkün olduğunun farkında. Ve o sistemde gerekli olan yüzde 50 artı 1 oyun MHP desteği olmadan kolayca sağlanamayacağının. Yine unutmamalı ki, MHP desteği olmasaydı, 16 Nisan 2017 referandumunu yüzde 51 ile kazanmak da mümkün olmayabilirdi."

Yazısında ABdullah Gül ile yaşanan polemiğe de değinen Yetkin, Erdoğan'ın, Gül'ün muhalefetin ortak adayı olmasından çekindiği olasılığını da değerlendirerek, AK Parti grubundaki konuşmasında eski yol arkadaşını "defterinden sildiğini ve yollarını ayırdığını" hatırlattı. Bu gelişmenin Erdoğan'ın Bahçeli'nin ittifak çağrısına olumlu yanıt vermesiyle aynı zamanda gerçekleşmesine dikkat çeken Murat Yetkin, AK Parti-MHP işbirliğinin 2019'un ötesine geçmesine ilişkin açıklamalarla ilgili yorumlarda bulundu.

MHP'nin baraj altında kalma endişesinden hareketle seçim barajının düşürülmesini istediğini, AK Parti'nin ise Kürt seçmeni HDP'ye kaptırmamak için barajı düşürmekte isteksiz olduğunu yazan Yetkin, şunları yazdı:

"Yani formül, hem Erdoğan’ı ilk turda seçilmeye yaklaştıracak, hem MHP’yi yüzde 10’a takılmadan Meclis’e göndererek AK Parti’ye 2019 sonrası yardım vaadini yerine getirmesine imkân verecek, hem de, hem Hazine yardımından yararlandıracak bir formül olmalı.

Erdoğan ve AK Parti şimdiye dek koalisyonları hep geçmiş siyasetten şikâyet unsuru olarak kullandı.

Şimdi bulunacak formül ise koalisyonlardan daha da bağlayıcı bir birlikteliğe, iki partiden bir cephe çıkarmaya götürebilir siyasi hayatımızı.

Erdoğan’ın dün 2019 seçimlerinin milli olanlar ve kökü dışarıda olanlar arasında geçeceğini söylemesi böyle bir cepheleşmeye işaret ediyor."

Analizin tamamına aşağıdaki linkten ulaşbilirsiniz

Erdoğan’ın ilk turda MHP desteğiyle seçilme formülü

Editör: TE Bilişim