Erdoğan'ın, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi ve beraberindekileri Haliç Kongre Merkezi'nde basına kapalı olarak kabulü yaklaşık 1,5 saat sürdü. 

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan, Irak Türkmen Cephesi yetkililerini kabulü sırasında, Türkiye olarak, Irak Türkmenlerini iki ülkenin ortak tarihinin canlı bir tezahürü olarak gördüklerini söyledi.

Görüşmede, 30 Nisan 2014'te yapılması planlanan Irak genel seçimleri de gündeme geldi. Erdoğan, Irak'ta yapılacak genel seçimlerin, bu ülkedeki siyasetin yanı sıra bölgesel istikrar açısından da büyük önem arz ettiğine değinerek, bu çerçevede Irak Türkmen Cephesi liderliğine de büyük bir sorumluluk düştüğüne dikkati çekti.

Erdoğan, Kerkük'te dün terör saldırısında hayatını kaybedenler için duyduğu üzüntüyü de dile getirdi. Türkiye'nin, Irak'ta güvenlik ve barışın tesis edilmesine büyük önem verdiğini belirten Erdoğan, son dönemde Tuzhurmatu başta olmak üzere, Türkmenlerin yoğunlukta yaşadığı bölgelerde terör saldırılarının artmasından büyük üzüntü duyduğunu ifade etti.

Türkmenlerin, güvenlik başta olmak üzere, her türlü hak ve menfaatlerinin korunmasının, Türkiye'nin Irak politikasının vazgeçilmez bir unsuru olduğuna işaret eden Erdoğan, hem Irak merkezi hükümeti hem de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile yapılan görüşmelerde bu hususu net bir şekilde ifade ettiklerini vurguladı.

Editör: TE Bilişim