Metal yorgunluğu adı altında belediyelerde kadro değiştiren AKP'de yeni formül arayışları devam ediyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın; seçim ittifakları, daraltılmış bölge ve barajın düşürülmesi seçeneklerini de gündeme aldığı belirtiliyor.

15 yıldır tek başına ülke yönetiminde olan Adalet ve Kalkınma Partisi, giderek kaybolan oylarını toparlama kaygısına düştü. Belediye başkanlarınA ve bazı il başkanlarına kesilen faturalar kan kaybını durduramadı. Vatandaşların belini büken vergi ve zamları sürekli artıran AKP, diğer yandan da halkın tevecühünü kazanmaya çalışıyor. Son anketlerde ortaya çıkan kötü sonuçlara çare arayan AKP'de ittifak ve seçim barajı konuları gündemde...

Kamuoyu araştırmaları sonucu oy kaybı yaşadığı iddia edilen ve uyum paketi hazırlayan AKP, son anda seçim ittifakları, daraltılmış bölge ve barajın düşürülmesi seçeneklerini de gündemine aldı.

DARALTILMIŞ BÖLGE GÜNDEMDE

AKP Genel Merkezinde ilgili bakanlıkların ve parti yöneticilerinin katıldığı toplantıda Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin uyum paketi kapsamlı bir şekilde masaya yatırıldı. Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre; Seçimleri ilgilendiren 6 ayrı yasada değişiklikler de içeren uyum paketi ile seçim ittifakları, seçim barajının düşürülmesi ve daraltılmış bölge seçim sistemi de tartışmaya açıldı.

PARTİDE BARAJIN AYNI KALMA GÖRÜŞÜ VAR

AKP kurmayları, yüzde 10'luk seçim barajının indirilmesi konusunda henüz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir değerlendirme yapılmadığını, ancak parti olarak barajın aynı kalması görüşünde olduklarını dile getiriyor. MHP 'nin bu konuda ısrarcı olması durumunda ise yüzde 10'luk oranının yüzde 7'ye çekilebileceğini söyleyen parti kurmayları, bu konudaki net kararın Cumhurbaşkanı ile yapılacak değerlendirmeden sonra verileceğini belirtiliyor.

İTTİFAK KONUSU NE OLACAK?

AKP'nin uyum yasaları konusunda üzerinde çalıştığı bir başka düzenleme ise seçim ittifakları. Siyasi partilerin seçimlerde örtülü de olsa ittifak yapmasının önünde bir engel olmadığını dile getiren parti kaynakları, bu nedenle ittifaklar konusunda ayrıca bir düzenleme yapılmasına gerek olmadığı görüşünü savunuyor.

Parti kurmayları, seçim ittifaklarına yönelik bir düzenleme yapılması durumunda, seçimleri ilgilendiren tüm yasalarda tadilat gerektiğini belirterek, “İttifakları tümüyle serbest bırakan bir yasal çalışma yapılırsa, çok sayıda mevzuatta değişikliğe gidilmesi gerekiyor. Bu durum zaman alacak bir şey. O nedenle mevcut sistemle ittifaklar değerlendirilebilir” görüşünü dile getirdi. Bir siyasi partinin adaylarının, başka bir siyasi partinin milletvekili listelerinde yer almasının önünde bir engel olmadığını hatırlatan parti kurmayları, “Bu geçmişte de yapıldı. Yani parti amblemleri ile değil, adaylar bazında ittifak olabiliyor. Bu nedenle yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulmayabilir” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA GÜNDEMİNE ALDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bazı başdanışmanları aracılığı ile seçim ittifakı, seçim barajı ve daraltılmış bölge seçim sistemine yönelik ayrı bir çalışma yaptırdığı öğrenildi.

Editör: TE Bilişim