Zaman gazetesi yazarı Mümtazer Türköne, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybedeceği senaryoyu yazdı.

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun seçim bildirgesini açıkladığı basın toplantısına giden Türköne, izlenimlerini köşesinde aktardı.

İHSANOĞLU ŞANSLI

Yazar, Erdoğan ile İhsanoğlu arasındaki yarışı ikiyüz beygirlik motora sahip bir yarış arabası ile vitesi bile olmayan bir bisikletin kapışmasına benzetti.

"Kim şanslı?" sorusuna yazar, "Tabii ki İhsanoğlu. Şu yorumda iddialıyım: Çünkü yarış Formula pistinde değil, çoluk çocuğun koşturduğu, insanların huzur aradığı ve trafiğe kapalı şehir içindeki bir parkta yapılıyor." diye cevap verdi.

ERDOĞAN'IN KAYBEDECEĞİ SENARYO

"Açık şekilde karşınızda iki siyaset tarzı ve iki siyasetçi duruyor. Ne arıyorsunuz? Kavga mı, yoksa uzlaşma mı?" diye okurlarına soran Türköne, seçime ilişkin senaryoyu yazısında paylaştı.

(...)Seçimin temel dengeleri şöyle oluşacak. Selahattin Demirtaş faktörü yüzünden Erdoğan’ın ilk turda kazanması imkânsız. CHP’li ve MHP’li seçmenin, motivasyon eksikliği yüzünden katılma oranları düşecek. İkinci turda HDP, siyasî kimliğini muhafaza edebilmek için 2010 referandumunda olduğu gibi boykota gidecek. Saflar belirginleşecek ve ikinci turda seçime katılma oranı yükselecek. Sandıkta bir kralı seçememek için, “Erdoğan’ın kaybetmesi” genel bir eğilime dönüşecek. Bu bir senaryo. Bu tür senaryolar önünüzü görmenizi sağlar. Bu seçimlerde biri cumhurbaşkanı, diğeri devlet başkanı adayı olan iki rakip yarışıyor. Kim kazanacak sorusunun cevabı kişilerde değil, sisteme dair bir uzlaşmada yatıyor. Cumhurbaşkanı mı, yoksa devlet başkanı mı seçeceğiz.

Bugün Erdoğan’ın açıklayacağı “vizyon belgesi”, bir cumhurbaşkanının uzlaşı vizyonunu değil, icra ve yasama gücüne sahip bir devlet başkanının programını yansıtacak. Erdoğan iddialı bir kampanya yürütmek zorunda. Artık kabul edilebilir sınırlara çekilmesi imkânsız. Bu yüzden cumhurbaşkanı seçilme ihtimali yok; devlet başkanı olarak tahta çıkmak zorunda.

Editör: TE Bilişim