Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı. KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki müzakerelerde Türkiye'nin garantör olduğunu söyleyen Erdoğan, görüşmelerde yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın kafasına göre davranamayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuveyt'e gerçekleştirdiği resmi ziyaretini tamamlayarak Türkiye'ye geldi. Erdoğan ve beraberindekileri taşıyan özel uçak "TUR", saat 19.30'da Esenboğa Havalimanına indi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı havalimanında, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, İl Emniyet Müdürü Kadri Kartal ve diğer yetkililer karşıladı.

 

UÇAKTA SORULARI CEVAPLADI

Çözüm süreci de Erdoğan'ın gündemindeydi. Konunun 29 Nisan'da Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) görüşüleceğini belirten Erdoğan izleme heyeti kurulmasına yönelik itirazını sürdürdü, "Devlet gerekenleri yapıyor" dedi.

"Kürt sorunu yoktur" ifadesini de tekrarlayan Erdoğan silah bırakma konusunda ise şunları söyledi: 

"Zaman zaman taraflar diyorlar, sen kim oluyorsun da taraf diyorsun. Bu ülkede devlet vardır. Karşı karşıya oturulan bir masa olması devletin çöktüğü anlamına gelir. Devlet silah bırakmaz, terörist silah taşırsa devlet de gereğini yapar. İç güvenlik konusunun bu kadar hassas olmasının sebebi de budur. HDP illegal yollarla işimizi sıkıntıya soktu."

Erdoğan izleme heyeti kurulmasına ilişkin olumsuz görüşünü ilk kez 20 Mart'ta dile getirmiş ve hükümet ile HDP'nin planına karşı çıktığını açıklamıştı. Erdoğan MİT'in muhatap alınması gerektiğni belirtmişti. 

"YA KABUL EDECEKLER YA DA YOK OLACAKLAR"

Erdoğan, 'paralel yapı' soruşturmasında tahliye kararların verdikten sonra HSYK tarafından görevden alınan iki hâkimle ilgili olarak "Usûlsüzlük yapan açığa alınır veya ihraç edilir" dedi. 

Erdoğan, devlet içindeki 'paralel yapı' iddialarına ilişkin Çarşamba günü yapılacak MGK'dan sonra kararlarının çok farklı devam edeceğini söyledi, "Ya devletin varlığını kabul edecekler ya da yok olacaklar" diye konuştu.

"YAVRU VATAN POLEMİĞİ"

Gazeteciler Erdoğan'a yeni seçilen KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yla yaşadığı 'yavru vatan' polemiğini de sordu. Erdoğan Türkiye'nin Kıbrıs'ta garantör ülke olduğunu ifade ederken "Cumhurbaşkanı Akıncı müzakereleri kafasına göre götüremez" diye konuştu.

Akıncı'nın Türkiye ile ilişkileri 'yavru vatan-ana vatan' çerçevesi yerine 'iki kardeş ülke' olarak tanımlaması Erdoğan'ın tepkisini çekmişti. Akıncı Erdoğan'a "Türkiye bizim hep yavru kalmamızı mı istiyor" diye yanıt vermişti. 

EKREM DUMANLI'YA ELEŞTİRİ

Erdoğan, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın Diyarbakır'ın HDP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'la görüşmesini de eleştirdi. Erdoğan, "Diyarbakır Belediyesi'ne arkadan giriyor. Niye arka kapıdan giriyorsun, demek ki burada bir şey var. Üzüntü verici olan şu, hayatta biraraya gelemeyenlerin şimdi gelmesi ilginç" ifadesini kullandı.

"1 MAYIS'TA TAKSİM YASAK"

Erdoğan, 1 Mayıs'ta sendika ve işçi örgütlerinin kutlamaları için İstanbul'da 8 noktada izin verileceğini, Taksim'e çıkışın ise yasak olduğunu söyledi. 

İstanbul Valisi Vasip Şahin de sendika, meslek birliği ve kitle örgütü temsilcileri ile bir araya gelmiş ve 1 Mayıs kutlamalarının Taksim Meydanı’nda yapılmasına izin verilmeyeceğini söylemişti.

Editör: TE Bilişim