YENİÇAĞ’ın “Kürt ajandasına Şivan deşifresi” başlığıyla manşetten duyurduğu haber, CHP’li Oktay Ekşi tarafından TBMM’ye taşındı. Erdoğan’ın “gizli ajandası”nı soran Ekşi, “Kürtçe’yi resmi dil saymanın vakti var diyerek ne demek istediniz. Türkçe’den başka hangi dillerin ‘resmi dil’ olmasını planlıyorsunuz” dedi. Erdoğan’a, Şivan Perver’le Kürtçe’nin resmi dil olması konusunda bir konuşma yapıp yapmadığını soran Ekşi, “Şivan Perver doğru söylüyorsa, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak ’Kürtçe’nin resmi dil’olması vaktinin ne zaman geleceğini düşünüyorsunuz. Türkçeden başka hangi dillerin ’resmi dil’olmasını planlıyorsunuz” diye konuştu. Oktay Ekşi’nin Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:

 Sırada hangi dil var

“Günlük bir gazetenin 5 Aralık 2013 tarihli sayısının 18’inci sayfasında yayımlanan bir haberde ’Kürt sanatçısı Şivan PerVer, Erbil’de yayın yapan Rudaw TV’de Diyarbakır ziyaretini anlattı. Perver şöyle konuştu: ’Kürtçe’nin resmî dil olması talebini ilettim. Kürt varsa, dili varsa, haklarını diğer milletler gibi özgürce kullanması gerektiğini söyledim. Özgürlük olmadan barış olmayacağını söyledim. Bu olmaz ise yarın başka bir çatışma çıkar dedim. Başbakan Erdoğan da Kürtçe’nin resmi dil olması konusunda vakti var dedi. Bazı şeyleri çözmenin kendileri için çok zor olduğunu ve kendilerine yönelik baskı ve saldırılar olduğunu söyledi’ denilmektedir. Perver’le böyle bir konuşma yaptınız mı. Şivan Perver’le aranızda böyle bir konuşma geçti mi. Şivan Perver doğru söylüyorsa, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak Kürtçe’nin resmi dil olması vaktinin ne zaman geleceğini düşünüyorsunuz. Türkçeden başka hangi dillerin ‘resmi dil’ olmasını planlıyorsunuz. Anayasa’nın ‘Türkiye Devleti’nin dili Türkçedir’diyen -ve değiştirilmesinin önerilmesi dahi yasak olan- üçüncü maddesi yürürlükte iken Şivan Perver’e ‘Kürtçe’yi resmi dil saymanın vakti var’diyerek ne demek istediniz. Türkçe’den başka resmi dil kabul etmenin Anayasamızdaki ifadeyle ’Yüce Türk Devleti’nin bölünmez bütünlüğünü’tehdit eden gelişmelere kapı açacağını ret mi ediyorsunuz.” 

 YENİÇAĞ yazmıştı

22 Eylül 2004’te Hulki Cevizoğlu’nun köşe yazısını YENİÇAĞ, “AB’nin 6 Ekim bombası: Kürtçe resmi dil olsun” başlığı ile manşetine taşımıştı. Cevizoğlu, “Başbakan’a yakın bir kaynak, ’AB 6 Ekim’de kültürel haklar konusunu getiriyor. Kürtçe’nin ikinci resmi dil olmasını ve okullardan başlayarak çocuklara Kürtçe eğitim verilmesini istiyor’deyince kulaklarıma inanamadım” demişti.

Editör: TE Bilişim