15 Temmuz öncesi kapsayan 'FETÖ' çatı davası Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam edildi. Davanın 2. gününde İlhan İşbilen’in sorgusuna devam edildi.  Davada eski AKP milletvekili İşbilen AKP milletvekillerinin darbe girişiminin planlayıcısı olmakla suçlanan Fethullah Gülen'in yanına gittiğini söyleyerek "Ahmet Davutoğlu ailesi ile birlikte 4 saat kaldı" belirtti.

Oda TV'de yer alan habere göre, duruşmada sanıklardan Kazım Avcı’nın bir yanlışlık sonucu Sincan Cezaevi’nden getirilmediği anlaşıldı ve Avcı ile görüntülü sistemle bağlantılı kuruldu. Avcı duruşma salonuna gelmek istediğini, yarın mahkemede ifade vermek istediğini belirtti.

"Davutoğlu 4 saat Gülen'in evinde kaldı"

Duruşmada Mahkeme Başkanı Selfet Giray, İşbilen’in ifadesindeki çelişkileri gidermek üzere çeşitli sorular yöneltti. Giray, İşbilen’e özellikle Amerika ziyaretlerinin sebebini sordu. İşbilen ise “AKP’nin eski Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem’le birlikte, 4 yıl süreyle o konferanslar yapılırken devlet olarak, milletvekilleri olarak gidilirdi. Davutoğlu’nun ailesi ile birlikte 4 - 4 buçuk saat Gülen’in evinde kaldığını biliyorum. 4 yıl içinde oradan herkes uğradı geçti” söyledi.

Başkan, İşbilen’e ABD’ye hangi amaçla gittiğini sordu "Ziyaret amaçlı" diye yanıt vererek "AKP’nin kendisine çok ciddi teveccühü vardı, ondan gidiliyordu" söyledi.

"Erdoğan eline aldı"

Mahkeme Başkanı’nın üzerinde durduğu konulardan biri ise dinler arası diyalog ve Fethullah Gülen’le birlikte gerçekleştirilen Vatikan ziyareti oldu. Mahkeme Başkanı Giray Vatikan’a neden gidildiğini sorması üzerine İşbilen "Dinler arası diyalog, sonradan Cumhurbaşkanı, Başbakan tarafından resmiyete döküldü. Bunun devlet eliyle yapılması için girişim oldu. Sayın Erdoğan sanırım 10 yıldır bunu destekliyor. Eline aldı bu işi” belirtti.

"Gülen'i terör örgütü lideri olarak kabul etmiyorum"

Mağdur müştekilerden Ahmet Tatar, İşbilen’e TUSKON üyesi olup olmadığını sordu. "Hayır ama İstanbul Deniz Ticaret üyesiyim. İşadamıyım tüm etkinliklerine katılıyordum herkes gibi. Kendileri kaydettiyse bilemem" dedi. Mağdur müştekilerden Önder Gökçekaya, İşbilen’e "Gülen'i terör örgütü lideri olarak kabul ediyor musunuz?” diye sordu İşbilen "Hayır etmiyorum" şeklinde cevapladı.

Editör: TE Bilişim