Hakkında "yolsuzluk" ve "nüfuz suistimali" suçlarından dava açılmasına karar verilen eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yaşananlar karşısında "Şoke olduğunu" belirterek, cumhuriyet ilkelerine aykırı herhangi bir suç işlemediğini söyledi.

Gözaltına alındıktan sonra sessizliğini bozan Sarkozy, 2012 yılından sonra ilk kez bir televizyon kanalına röportaj verdi. Fransız TF1 televizyonu ve Europe 1 radyosununun Sarkozy’nin ofisinde gerçekleştirdiği ortak yayında konuşan eski Cumhurbaşkanı, hakkındaki suçlamalara cevap verdi.

Sarkozy, 15 saat boyunca gözaltında tutulmasının kendisini küçük düşürmek amacıyla yapıldığını öne sürerek, “Yaşananlar karşısında son derece şoke oldum. Yargının bir kısmı siyasi olarak araçsallaştırılıyor. Konuşmalarımın uzun süredir dinlenilip sonra da gazeteciler tarafından yayımlanması normal mi?” dedi. Kendisiyle ilgili gerçeğe uymayan bir imaj oluşturulduğunu iddia eden Sarkozy, cumhuriyet ilkelerine ve hukuk devletine aykırı bir fiil işlemediğini aktardı. Kendisiyle ilgili herhangi bir ayrıcalık istemediğinin altını çizen Sarkozy, “Eğer bir hata işlediysem sonuçlarını kabullenirim. Sorumluluklarından kaçan bir insan değilim” diye konuştu.

Nicolas Sarkozy kimdir?

28 Ocak 1955 yılında Paris'te doğdu. Babası Pál Sárközy de Nagybocsa (Macarca Nagybocsai Sárközy Pál) Macardır, annesinin babası Benico Mallah (aslı adı: Aron Mallah) kökeni ortaçağda İspanya'dan Osmanlı'ya sığınmış olan Sefarad Yahudilerine dayanmaktadır.

Édouard Balladur Hükümeti'nde Bütçe Bakanı ve hükümet sözcüsü oldu. 1995 Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Édouard Balladur'ü destekledi. Jean-Pierre Raffarin'in ilk hükümeti (2002-2004) ve Dominique de Villepin Hükümeti'nde (2005-2007) İçişleri Bakanı ve hükümetin iki numaralı ismi olarak görev yapan Sarkozy, 2004 yılında 3. Jean-Pierre Raffarin Hükümeti'nde Maliye Bakanı oldu. 16 Mayıs 2007 tarihinde Jacques Chirac'ın yerine Cumhurbaşkanı seçildi. Cumhurbaşkanı Sarkozy 2 Şubat 2008'de eski İtalyan manken Carla Bruni ile 3. evliliğini yaptı.

Türkiye'nin Avrupa Birliği' ne alınması taraftarı olmadığını açıkça ifade etmiştir. 2012 yılında Senato' dan geçirdiği Sözde Ermeni Soykırımını İnkarının Cezalandırılması Yasası, Fransa Anayasa Konseyi tarafından iptal edilmiştir.

21-22 Nisan 2012'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk turuna katılan 10 aday arasında %28.63 oy alan Sosyalist parti adayı François Hollande'nin ardından %27.18 oy ile ikinci tura kalmıştır. 5-6 Mayıs 2012 Tarihlerinde yapılan 2. tur sonucunda Cumhurbaşkanlığı seçimlerini oyların %51.9'nu alan Sosyalist Parti adayı François Hollande'ye karşı kaybetmiştir.

Editör: TE Bilişim