Avukat Ergün, yaptığı açıklamada, Genel Merkez'in mahkemenin istediği yazıyı vermesiyle dava dosyasının tamamlandığına işaret ederek, "Bu noktada mahkemeden duruşma günüyle ilgili karar vermesini bekliyoruz" dedi.

MHP Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin, partisinin Kızılcahamam kampında yaptığı "İmzayı kim ne kadar toplarsa toplasın, müracaatı halinde kabulü mümkün olmayacak ve yasal haklarını kullanma yolu da açık olacaktır. Bizimle değil, mahkemelerle haklarını savunmalarını tavsiye ederiz" açıklamasından sonra mecburen başvurdukları yargı sürecinin devam ettiğini dile getiren Ergün, şöyle devam etti:

"Bu aşamada Genel Merkez'in dosyaya sunduğu cevap dilekçesinde 2 husus ön plana çıkmış durumda. Bunlardan ilki, sulh hukuk mahkemesinin görevsiz olduğu ve bu dosyanın Anayasa Mahkemesinde görülmesiyle ilgili. Bu konuda Yargıtay kararının da olmadığını beyan etmişler ancak uygulama açısından bu türlü yargılamaların yapılacağı yer olarak henüz 2015 tarihli Yargıtay kararları mevcut. Bu açıdan tartışma bulunmamakta."

"Genel Merkez'in kayıtsız şartsız kongre toplaması gerektiği ortadadır"

İkinci olarak, parti tüzüğünde yer alan, "1/5 üst kurul delegesi talebi ile çağrılabilir" ifadesine dikkati çeken Ergün, şunları ifade etti:

"Burada ciddi bir yanlış anlaşılma olduğu ortada. Çünkü Siyasi Partiler Kanunu 14. maddesinde, 'Büyük kongre parti tüzüğünün göstereceği süreler içerisinde toplanır. Bu süre iki yıldan az, üç yıldan fazla olamaz. Olağanüstü toplantılar, genel başkanın veya merkez karar ve yönetim kurulunun lüzum göstermesi veya büyük kongre üyelerinin en az beşte birinin yazılı istemi üzerine yapılır' şeklinde kesin bir hüküm yer almakta. Bu açıdan 1/5 kongre delege iradesinin talebi halinde Genel Merkez'in kayıtsız şartsız kongre toplaması gerektiği hususu ortadadır."

Ergün, gelinen noktada mahkemeden duruşma günü ile ilgili karar vermesini beklediklerin belirterek, "Büyük olasılıkla duruşma günü de karar verilecek" dedi.

Kürşat Ergün, eğer talepleri doğrultusunda sonuç çıkarsa derhal kongre işlemlerini başlatacaklarını kaydetti.

Editör: TE Bilişim