DÜN öğleden sonra Sosyal Demokrat Parti (SPD) merkez binasında bakanları tanıtan SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Aydan Özoğuz’un federal bakanlık koltuğuna oturmasını çok önemli bir sinyal diye niteledi. Gabriel, bunun Almanya’daki göçmenlere, “Siz artık buraya kök saldınız, tüm vatandaşlık haklarına sahipsiniz” mesajı verdiğini belirtti.:

Çok sevinçliyim. Gurur duyuyorum. İlk defa bir Türk kökenli bakanlık koltuğuna oturuyor. Bu, buradaki göçmen kökenli gençlere “Gelin, siz de katılın. Sizin yolunuz açık” mesajı içeriyor. Buna çok seviniyorum.

SOYADININ ZORLUĞU
Ben Hamburg’ta doğdum ve orada büyüdüm. Ama yabancı olmayı okulda, sınıfta yaşadım. Yabancı olmanın ne demek olduğunu çok biliyorum. Hatta Özoğuz gibi zor bir isim taşımanın ne zorluklar içerdiğini gayet iyi biliyorum. Bu tecrübe bazı konularda daha hassas davranmamı sağlayacak.

Benim bakan olmam aynı zamanda iki ülkeyi daha da yakınlaştıracak. Ben Almanya’da herkesin bakanıyım. Eğitime, yaşlıların sorunlarına, bu toplumun birlikteliğine ağırlık vereceğim.

MERKEL’İN YANINDA
Salı günü yemin edecek olan 46 yaşındaki Aydan Özoğuz, aynı zamanda Almanya Başbakanı Angela Merkel’e en yakın bakan olacak. Merkel 2005 yılında uyuma ağırlık vermek için hükümetin uyum sorumlusunu devlet bakanlığına dönüştürmüş ve bakanlığı başbakanlık binasına almıştı. Bunu hatırlattığımızda Özoğuz şöyle dedi:

Çok heyecanlıyım. Başbakan Merkel’i müzakerelerde kısaca tanıma fırsatı buldum. Ama şimdi başbakanlıkta olacağım. O nedenle heyecanlıyım ve üzerine çok büyük bir görev düşüyor. Ben bunu sevinçle kabul ediyorum. Gençlere “opsiyon” (iki vatandaşlıktan birini seçme zorunluluğu) baskısını kaldıracağız.

Sıradışı göçmen baba
SALİHA Aydan Özoğuz’un Kilisli annesi ve babasının Almanya’ya uzanan öyküsü, Türk-Alman İşgücü Anlaşması’nın 31 Ekim 1961’de imzalanmasının öncesine dayanıyor. Aydan Özoğuz ise 1967’de Hamburg’da doğdu. İki yıl Hamburg Türk Öğrenci Derneği başkanlığı yapan Özoğuz 2009’dan beri Federal Meclis milletvekili, 2011’dan beri SPD Genel Başkan Yardımcısı. Hamburg İçişleri Senatörü Michael Neumann’la (SPD) evli olan Özoğuz’un 10 yaşında bir kızı var. Ayrıca ünlü müzik grubu Athena’nın kurucuları Gökhan ve Hakan Özoğuz’un da kuzeni...

Editör: TE Bilişim