Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana'da seçim sonuçlarına itiraz etti. HDP, 7 Haziran'daki seçimde 2 vekil çıkardığı ilde, 1 Kasım seçimlerinde 4 bin civarında oyla ikinci vekili kaybetti. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Adana'da seçim sonuçlarına itiraz ederek, taleplerinin bütün sandıkların tekrar sayımı olduğunu söyledi. Beştaş, 1 Kasım seçimlerinde şaibe olduğunu ileri sürerek, "17-25 Aralık'la çok sistematik hırsızlık yapmayı bilen bir parti tarafından sandıklarda, devlet gücüyle, iktidar gücüyle, bütün organların gücüyle maalesef halkın iradesi karartılmıştır. Ve halkın iradesi karartılarak böyle bir oy oranını yakalamışlardır." dedi. 

Beştaş, seçim kurullarının bulunduğu eski adliye binasına itiraz dilekçelerini vermeden önce yaptığı açıklamada, "Bütün Türkiye'de çok sistematik, çok organize ve daha önceden planlanmış büyük bir sandık hırsızlığı olayıyla karşı karşı karşıyayız." dedi. Adana'da ortaya çıkan yolsuzluk ve usulsüzlüklerin, imza tutanaklarının daha önceden alınmasının bütün Türkiye'de yürürlüğe konulduğunu üzülerek tespit ettiklerini anlattı. Beştaş, ellerindeki daha önce imzalanmış ve karbon kağıdı ile ıslak imzaların aynı yerde olduğu tutanakları gösterdi. Beştaş, "Halkın daha oyunu vermeden, oy kullanma işlemi devam ederken bu tutanakların imzalatılması açıkça suçtur. Ve hırsızlığa zemin hazırlamıştır. Bununla ilgili elimizde binlerce tutanak var. Bütün ilçelerin bilgi işlemlerimizden aldığımız tutanakları arkadaşlarımız tek tek karşılaştırdılar. Bunun dayanaklarını tutanak sonuçlarında da gördük." diye konuştu.

'BARKODSUZ SEÇİM PUSULALARINI İZAH ETSİNLER'

Parti görevlilerinin oy kullandığı bazı okullar da bile kendilerine oy çıkmadığını tespit ettiklerini anlatan Beştaş, incelemelerini daha da derinleştireceklerini ve seçimlerle ilgili gerekirse AİHM'e ve Anayasa Mahkemesi de dahil başvuruda bulunacaklarını dile getirdi. Beştaş, şunları anlattı: "Aylardır bizi suçlayan AKP iktidarı kendisi şu anda binlerce köyde tek başına oy almış parti statüsündedir. Hırsızlığı bu kadar arsızca yapmıştır. Bu kadar aleni yapmıştır. Türkiye genelinde uygulamaya konulan diğer en ciddi uygulamalardan biri de bu tutanaklarını sunduğum verilerdir. Önceden imzalanmak suretiyle hırsızlığa zemin oluşturulmuş ve 5'ten sonra da girilmiştir. İstanbul başta olmak üzere YSK görevlilerinin il ve ilçe seçim kurullarının bu dönem adliyelere bizzat gelerek veri girişlerine adliyedeki sistemden YSK verilerini giriş yaptığını tespit etmiş durumdayız. Bu seçimde daha saat 6 olmadan neredeyse sandıkların büyük bir oranda yüzde 50'ye yakın oranda açıldığını, sayıldığını ve AKP'nin yüzde 57 ile kendisini birinci parti ilan ettiğini hepimiz gördük. Bu konuda YSK'nın il ve ilçe seçim kurullarının iktidarla birlikte organizeli bir işe imza attığını ve aksini iddia ediyorlarsa bunu açıklamalarını hemen istiyoruz. Biz bu konuda cevap istiyoruz. YSK il ve ilçe seçim kurulları adliyeden nasıl veri girişleri yapmışlardır. Sandıklarda barkotsuz yüzlerce seçim pusulası bulunmaktadır. Seçim pusulaları sayılı olarak gelir. Bu barkotsuz seçim pusulalarını bize izah etsinler. Nedir, bunlar nereden gelmiştir, kim çoğaltmıştır bunları."

"SEÇİMİN ÜZERİNDE ŞAİBE VARDIR"

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, seçim sonuçlarının peşini bırakmayacaklarına dikkat çekerek, şöyle devam etti: "17-25 Aralık'la çok sistematik hırsızlık yapmayı bilen bir parti tarafından sandıklarda, devlet gücüyle, iktidar gücüyle bütün organların gücüyle maalesef halkın iradesi karartılmıştır. Ve halkın iradesi karartılarak böyle bir oy oranını yakalamışlardır. Seçim öncesi başladıkları, hazırlıkları, manipülasyonları, spekülasyonları ve kendi lehlerine çevirmek için yaptıkları her türlü eylem ve işlemin üstüne bir de seçim günü yolsuzlukları eklenmiştir. Bu konuda kesinlikle oy oranları üzerinde bir şaibe vardır. Bu şaibe 4 yıl boyunca kalkmayacaktır. Çünkü bunların hepsi belgelidir. Ve tarihe bunları not olarak düşüyoruz. Şimdi diğer illerimizde de itirazlarımız yapıldı, bu sabah itibarıyla devam ediyor. 
Mersin ve Tunceli'de çok az oy farkıyla kaybettik. Mersin'de 98 oy, Dersim'de 198 oy farkla kaybetmiş görünüyoruz. Bütün bunları çok aktif bir şekilde takip ediyoruz. Sonuçların değişmesini bekliyoruz. Objektif bir değerlendirmeyle sonuçların değişmesini gerekiyor. Adana'dan da temel talebimiz bütün sandıkların tekrar sayımıdır."

Editör: TE Bilişim