11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün iki günlük Ankara turu siyaseti dalgalandırdı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ardından ülkedeki gidişattan duydukları endişeyi kamuoyu ile paylaşan eski bakanlarla buluşma, AK Parti'nin hareketli olduğu, Saray-hükümet ilişkilerindeki sıkıntıların konuşulduğu bir döneme denk geldi.

İktidar partisi içinden çıkan özeleştiri ve uyarılar, seçim zaferine rağmen 1 Kasım'dan sonra daha gür duyuluyordu. Kurucu duayenler, daha açık konuşuyor;  ‘partinin kuruluş felsefesinden uzaklaştığını, ülkenin iyi yönetilmediğini' söylemeye devam ediyor.  Tablonun hem ülke hem parti açısından iç açıcı olmadığı endişesini taşıyanların sayısı bir hayli fazla. Sesini çıkartanların iktidar medyası ve Saray'a yakın ekibin linç kampanyasına maruz kalması ise ayrı bir sancı.

 

Ankara'daki mekik diplomasisi, bu hassas süreçte kritik bir hamleydi. İlk bakışta, Gül'ün arabuluculuk misyonu üslendiği şeklinde yorumlandı. Ancak, özellikle Saray'daki buluşma bunu da aşan bir muhtevada geçti. Suriye bağlamında dış politika, basın özgürlüğü, hukuku yaralayan yargı uygulamaları, terörün geldiği aşama, başkanlık tartışmaları, kutuplaşma ve AK Parti'deki gelişmelere yönelik ikazlarını öteden beri gizlemiyordu Gül. Kendisi ziyaret eden önemli isimlere, “Gidişat iyi değil, Türkiye bu görüntüden bir an önce kurtulmalı, iklim değişmeli. Krizlerin derinleşmesine müsaade edilmemeli” mesajları veriyordu. Ülkenin içinde bulunduğu kritik sürece yönelik tespit ve uyarılarını bu kez doğrudan Erdoğan'a söyleme fırsatı buldu.

 

İktidar yanlısı medyanın sürpriz gelişmeye yaklaşımı da, Gül'ün temaslarının perde gerisine dair fikir veriyordu. Dün bu gelişme neredeyse görmezden gelinmişti. Soğukluğun yanında rahatsızlık içeren bir hava hakimdi. Yenişafak 'Beştepe buluşması', Star "Beştepe'de Gül ile sürpriz buluşma", Sabah "Erdoğan Gül'ü Beştepe'de ağırladı" başlıkları ile birinci sayfadan çok küçük görmüştü. Devam haberler de pul kadardı. Türkiye, Yeni Akit ve Akşam ise iç sayfalarında vermişlerdi. Erdoğan'ın Gül'ü ağırladığı vurgusu tamamında öne çıkmıştı. Saray'daki derin hava ve algıya dönük bilgiler, bugün-yarın yine söz konusu medyadan yansıyacak gibi.

Editör: TE Bilişim