Seçim kanununda siyasi partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunma şartı yer alıyor.

İyi Parti ise bu şartları yerine getirmediği için YSK, seçmen kütüklerini vermeyi reddetti. 

İYİ Parti'den YSK kararına çok sert cevap

Seçmen kütükleri talebi Yüsek Seçim Kurulu (YSK) tarafından reddedilen İYİ Parti, verilen karara çok sert cevap verdi.

Yüksek Seçim Kurulu, seçmen kütüklerini talep eden İYİ Parti’ye olumsuz cevap verdi. YSK gerekçe olarak ise, seçmen kütüklerinin yalnızca seçime katılma hakkı kazanan partilere verilmesini gösterdi.

Bu duruma tepki gösteren İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray, partilerinin seçime girebilme hakkı kazandığını vurguladı.

Çıray’ın konuya ilişkin yaptığı açıklaması şöyle:

"İYİ Parti, 1. Olağan Kurultayı öncesi YSK'dan seçmen kütüklerini talep etmiştir.

YSK cevaben, seçmen kütüklerinin seçime katılma hakkı kazanmamız halinde verilebileceğini bildirmiştir.

Yasal olarak bir partinin seçime girebilme yeterliliği kazanabilmesi için 1. Olağan Kurultay'ını yapmış olması ve 41 il ile bu illerin merkez ilçesi dahil 1/3 ünde teşkilatlanması gerekmektedir.

Teşkilatlanmanın tamamlanma şekli ise; kuruluşu gerçekleştirilen yeterli sayıdaki ilçenin kuruluş bildirgesini bağlı bulunduğu ilçe dernekler masasına teslim edilmesidir.

İYİ Parti, 10.12.2017 tarihinde, 1. Olağan Kurultayını yapmış ve Kurultay 12.12.2017 tarihinde kesinleşmiştir.

Ayrıca 41'den fazla ilde ve merkez ilçeler dahil 1/3 ilçede teşkilatlanmayı tamamlamış olup, 6 aylık bekleme süresi sonunda seçime girebilme hakkı kazanmıştır."denilmişti.

DERVİŞOĞLU "TANE TANE ANLATALIM Kİ ANLAMAYAN KALMASIN!.."

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Müsavat Dervişoğlu, sosyal medya hesabından "Tane Tane Anlatalım Ki Anlamayan Kalmasın!.." diyerek " İYİ PARTİ, 12 Haziran 2018 tarihinden itibaren yapılacak her seçime katılma hakkına sahiptir ve bunun aksine bir hukuki engel bulunmamaktadır. " dedi.

İşte o açıklama ;

TANE TANE ANLATALIM Kİ ANLAMAYAN KALMASIN!..

1. İYİ PARTİ Büyük Kurultayını 10 Aralık 2017 tarihinde gerçekleştirmiştir. 
2. Bu kurultay 12 Aralık 2017 itibariyle tescil edilmiştir
3. Siyasi Partiler Kanunu, partilerin seçimlere katılmaları hususunu “Siyasî partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunması şarttır. Bir ilde teşkilatlanma, merkez ilçesi dahil o ilin ilçelerinin en az üçte birinde teşkilat kurmayı gerektirir.” şeklinde düzenler. 
Md.36 (Değişik: 3420 - 31.3.1988)
4. Buna göre İYİ PARTİ, kanuni yeterlilik sayılan en az 41 ilde ve bu illerin 1/3 ilçelerinde teşkilatlarını tamamlamış ve usulüne uygun olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve Yüksek Seçim Kuruluna ulaştırmıştır. 
5. Konuya bu noktadan baktığımızda İYİ PARTİ, 12 Haziran 2018 tarihinden itibaren yapılacak her seçime katılma hakkına sahiptir ve bunun aksine bir hukuki engel bulunmamaktadır. 
6. Mevcut iktidar bir maraz çıkarır ve hukuk çiğnerse yada İYİ PARTİ’nin seçimlere katılmasını engellemek için 2018’in Nisan veya Mayıs ayında seçim yapmaya kalkışırsa onun da bir çaresi vardır. 
Müsavat DERVİŞOĞLU

Editör: TE Bilişim