İYİ Parti adına İzmir Milletvekili Aytun Çıray "Afrin savaş senaryolarına tamamen karşıyız" derken, İYİ Parti Isparta Milletvekili Nuri Okutan ise "Afrin operasyonu dâhil milli güvenliğimizi ve bölge barışını ilgilendiren her hususta devletimizden yana tavır alacağını" belirterek " Bu manada hükümetin de Suriye ile resmi kanallardan temasa geçmesini, Türkiye’nin öteden beri Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana olan kadim politikasını yürütmesini; koridor dâhil, Afrin dâhil bölge insanının aleyhine olan şeytani projelere izin verilmemesini istiyoruz."dedi

Öte yandan İYİ Parti Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu sosyal medya hesabında, "Geç de anlamış olsalar Türkiye'nin Afrin harekatı doğrudur." dedi.

Akşener o soruya "olabilir" dedi

"Afrin'e bir operasyon olmalı mı?" sorusuna Akşener, "Afrin'e bir operasyon yapılabilir. Çok derin bilgilerimiz yok bizim. Böyle bir gerek varsa yapılabilir. Biz de devletimizin yanında arkasında oluruz. Burada hiçbir şüphe yok." yanıtını verdi.

İşte o açıklamalar;

İYİ Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray

İYİ Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, "Tek adam rejimini kalıcı kılmaktan başka hiçbir amaca hizmet etmeyecek ve beka sorunu yaratabilecek Afrin savaş senaryolarına tamamen karşı" olduklarını söyledi.

Çıray, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, İYİ Parti Başkanlık Divanının, gerçek milli ve yerli politikanın,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözde milli ve yerli politikalarının iç yüzünü teşhir etmekten geçtiğine karar verdiğini belirtti.

AK Parti'nin dış politika fiyaskosunun, güdümlü Suriye politikalarında zirve yaptığını, Türk milletine çok ağır can ve mal kaybına neden olduğunu savunan Çıray, yönetenlerin görevinin, Türk milletinin evlatlarını refah içinde yaşatmak için çalışmakken ilk kez verdirdiği şehitlerle övünen bir anlayış gördüklerini öne sürdü.

Çıray, Erdoğan'ın Afrin meselesini iç politikaya alet ettiğini, seçim süreçlerinde kendi hedeflerine ulaşmak için kullanmak niyetinde olduğuna dikkati çekerek, "Dış politikanın Sayın Erdoğan tarafından şehitler vermemiz pahasına tekrar seçilmek için kullanılması yerli ve milli sıfatları ile kamufle edilemez." görüşünü ileri sürdü.

Çıray, İYİ Parti'nin, "tek adam rejimini kalıcı kılmaktan başka hiçbir maksada hizmet etmeyecek ve beka sorunu yaratabilecek Afrin savaş senaryolarına tamamen karşı" olduğunu ifade ederek, "Çünkü Suriye'ye girmek demek, ABD, Rusya, İsrail ve İran'a Türkiye'nin daha da zayıflamasına yol açacak teşebbüslerde bulunma fırsatı sunmak demektir. Üstelik bir savaş operasyonunun günler öncesinden ilan edildiği nerede duyulmuş? Sayın Erdoğan'ın Afrin operasyonunu adeta bir halkla ilişkiler çalışmasına dönüştürmesinin bedelini -Allah korusun- daha çok Mehmetçik canlarıyla ödeyebilir." diye konuştu.

İYİ Partili Okutan'dan Afrin açıklaması

İYİ Parti Isparta Milletvekili Nuri Okutan, Türkiye'nin Afrin operasyonuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Okutan'ın açıklamaları şöyle:

"Amerika ve Rusya başta olmak üzere emperyal güçler bölgede çok büyük hatalar yapıyorlar. Vekâlet savaşları yüzünden aileler dağıldı. Can pazarları kuruldu. Milyonlarca insan yurtlarından, doğup büyüdüğü topraklarından koparıldı. Çocuklar öldürüldü. Bir nesil kaybedildi, umurlarında değil. Sadece onların emperyal emelleri önemli. Şimdi Müslümanlar, bölge insanı kaybediyor ama bu hesap burada bitmez. Biz kaybedebiliriz ama onlar da kaybederler.

ABD, Rusya ve diğer emperyal güçlerinin hatalarının bedelini bölge insanı ödüyor. Olan bölge insanına oluyor, bize oluyor. Olan bölge barışına ve nihayet bizim huzur ve güvenimize oluyor. Emperyal güçlerin milyonlarca cana mal olan politikalarını kınıyor, başta ABD ve Rusya olmak üzere hepsini bölgenin huzur ve barışına hizmet edecek insani ve akli selim bir politika takip etmeye davet ediyoruz.

Hükümet maalesef acemice davranıyor. İç politikayı dizayn edeceğim diye dış politik dengelerle körü körüne oynuyor, atılan yemi yutuyor, kurulan tuzaklara düşüyor. Dış politikadaki can yakıcı olayları dahi iç politikada kullanıyor. Hükümet bu tutumundan artık vazgeçmelidir.
Hükümet bir an önce devletin dış politikadaki engin tecrübesini devreye sokmalı, devlet aklını hakim kılmalı ve milli menfaatlerimizi gözetmelidir.

Bizim haktan yana, milletimizin birlik ve beraberliğinden yana, bölge insanının, ülkemizin ve milletimizin çıkarlarından yana tavır alacağımızın bilinmesini istiyoruz.
Afrin operasyonu dâhil milli güvenliğimizi ve bölge barışını ilgilendiren her hususta devletimizden yana tavır alacağımızın bilinmesini istiyoruz.

Bu manada hükümetin de Suriye ile resmi kanallardan temasa geçmesini, Türkiye’nin öteden beri Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana olan kadim politikasını yürütmesini; koridor dâhil, Afrin dâhil bölge insanının aleyhine olan şeytani projelere izin verilmemesini istiyoruz.

Hükümetten milli bir konu olan dış politikanın, iç politikada kullanılmasından da acilen vazgeçilmesini istiyoruz.
Türkiye olarak sınır güvenliğimize ve milli menfaatlerimize zarar verecek şer oluşumlara asla izin vermeyeceğiz. Şer güçlere milletçe haykırıyoruz.

Halaçoğlu: Afrin Harakatı Doğru Ama Esad'la İşbirliğine de Gidilmeli

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu sosyal medya hesabında, "Geç de anlamış olsalar Türkiye'nin Afrin harekatı doğrudur. Ancak bu yeterli değildir" dedi.

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Afrin operasyonu ile ilgili açıklamalarını ve bu yönde yaşanan gelişmeleri sosyal medyadaki hesabından değerlendirdi. Halaçoğlu, olası Afrin harekatının doğru ancak yeterli olmayacağını savunurken Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile işbirliği yapılması gerektiğini belirtti. Halaçoğlu, şunları yazdı:

"ABD Suriye'de ne yapmak istiyor? Türkiye gibi bir müttefikini bile gözden çıkaracak böyle bir strateji değişikliğinin altında ne olabilir? Ortadoğu'daki petrol muhakkak önemlidir ve hatta Çin'in gelişen ekonomisine ve elindeki mevcut 1.9 trilyon dolarlık ABD devlet tahviline karşılık Çin'in petrol aldığı ülkeleri kontrol etmek suretiyle Çin'in etkisini azaltma hedefi olabilir.

Ancak, bence en önemli hedefi Ortadoğu'da İsrail'in güvenliğini sağlamaktır. Bunun için kaç kişi ölmüş ölmemiş- önemli değildir. Bu hedefe ulaşmak için Kürtler'i kullanıyor. Yoksa Kürtler'in kara kaşına- gözüne vurgun değil. Aslında Ortadoğu'da bir Kürt devleti kuracak olursa -ki Barzan bölgesi Osmanlı kayıtlarında 'Yahudiyan' olarak geçer- emeline ulaşacak. Ancak Akdeniz'e çıkışı olmayan bir Kürt devletinin ayakta kalma şansı yok. Bu sebeple Suriye'nin kuzeyinden bir koridor açmak istemektedir. Bu sebeple oyun üzerine oyun oynuyor. Önce PKK'yı, sonra İŞİD'i kurdu. PKK'nın Suriye uzantısı olarak da PYD'yi oluşturdu.

Sözde İŞİD'le mücadele adı altında İŞİD'den alınan yerleri kürtlere verdi. Ancak iki olay koridor açma planını sekteye uğrattı. Biri Barzani'nin referandumu, diğeri Türkiye'nin El-Bab operasyonu. Bunun üzerine ABD daha güneyden koridor açmak için Rakka operasyonunu yaptı. Şimdi de ordu kuruyor. Geç de anlamış olsalar Türkiye'nin Afrin harekatı doğrudur. Ancak, bu yeterli değildir. Yapılacak olan Suriye Irak bağlantısının kurulmaması ve güneyden koridora engel olunması için Esat'la işbirliğine gidilmesi. Böylece Suriye'nin toprak bütünlüğü sağlanabilir ve sığınmacılar da ülkelerine dönebilir."

Editör: TE Bilişim