İYİ Parti Genel Sekreteri ve Sözcüsü Aytun Çıray FETÖ’nün siyasi ayağının ortaya çıkarılması da dahil, bu hain yapılanmanın siyasi ayağının tüm yönleriyle araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Geçtiğimiz yasama döneminde kurulan “Fethullahçı Terör Örgütünün (FETÖ/PDY) 15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişimi İle Bu Terör Örgütünün Faaliyetlerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”nun çalışmalarının muhalefet partisi üyelerinin tüm ısrarlarına rağmen yavaşlatıldığını belirten Çıray, “16 Nisan 2017 referandumuna giden sürecin ani bir şekilde başlatılmasıyla komisyon çalışmaları önce gölgede bırakıldı, sonra da giderek artan bir şekilde iktidar kanadındaki üyelerinin tasarruflarıyla yavaşlatılıp gerçek işlevini ve amacını gerçekleştirmesi imkansız hale getirildi” dedi.

İYİ Parti Grubu’nun TBMM’ye sunduğu “Hain FETÖ Terör Örgütünün Kalkışma ve Darbe Girişiminin Siyasi Ayağının ve Davalar Açıldıktan Sonra Eksik Kalan Yönlerinin Ortaya Çıkarılması İçin Araştırma Önergesi” hakkında açıklama yapan İYİ Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray şunları söyledi:

“15 Temmuz hain darbe girişimin 2. Yıldönümünde, devleti sokaktan toplayan, demokrasimize ve milli iradeye sahip çıkan aziz milletimize bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Bu kalkışma sırasında canlarını ortaya koyan kahraman şehitlerimize rahmet diliyorum. Bugün FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz’da gerçekleştirdiği saldırı yeniden ele almak ve her yönüyle bu devlete yaraşır bir ciddiyetle aydınlatmak 251 şehidimize namus borcumuzdur. Bu 27. Dönem Meclisi’nin Türk Milleti’nin iyiliği için yapabileceği en asil görevlerin başında kanlı hıyanet çetesi FETÖ terör örgütünü 15 Temmuz 2016 kalkışmasına ve darbe teşebbüsüne götüren tarihsel siyasi arka planın ve asli aktörlerin her cephesi ve boyutuyla aydınlatılması gelmektedir. AKP’nin Milletvekilleri’nin bu komisyon önergemize ne cevap verecekleri, kendileri açısından, milletimiz ve tarih huzurunda büyük bir sınav niteliğindedir” dedi.

İTİRAFLAR ÇALIŞMALARI KOLAYLAŞTIRACAK

Önceki dönemde kurulan araştırma komisyonunun çalışma sürecinde henüz FETÖ davalarının başlamadığını hatırlatan Çıray, açıklamasında şu görüşlere yer verdi; “Önceki komisyonun üyelerinden biri olarak söyleyebilirim ki, biz daha çok FETÖ terör örgütünün özellikle TSK içinde teşkilatlanmasının nasıl mümkün olabildiği ve bunun için hangi yol ve yöntemlerin kullanıldığı meselesi üzerine odaklanmıştık. Bu meseleyi aydınlatabilecek yüksek askeri bürokrat ve siyasi aktörlerin kim olduklarının tespitine çalıştık.

FETÖ hıyanetinin kurumsal uygulayıcıları henüz tam anlamıyla belirlenmemişken, araştırmanın da layıkıyla yapılması da hiç kolay olmamıştı. Oysa bugüne gelindiğinde, açılan davalarda önemli itiraflara ulaşılmış ve bunların çok büyük bir bölümü mahkemelerce karara bağlanmıştır. TBMM’ye sunduğumuz Meclis Araştırma Komisyonu bu anlamda çok daha güçlü ve sağlam bir zeminde hareket edebilecektir. Bilgi her zaman kritik bağlantıların kurulmasına ve sağlam bir mantığın rehberliğinde muhakeme edilmesine hizmet eder. Dolayısıyla 15 Temmuz FETÖ hıyanet ve darbe teşebbüsünü aydınlatmak ve siyasi ayaklarının ortaya çıkarılması için uygun zaman asıl şimdi gelmiştir.”

TERÖRİST GÜLEN’İN İADESİ KOMİSYON RAPORUYLA SAĞLANACAK

İYİ Partili 20 Milletvekili’nin imzasını taşıyan Aytun Çıray’ın verdiği önergede, ayrıca ihanet çetesinin Amerika’da ikamet eden ve sadece dostluğa değil , asıl önemlisi hukuka sığmayan şekilde korunan Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesi açısından sağlam bir siyasi ve hukuki zemin hazırlayacak sonuçların toplanacağına dikkat çekildi.

Editör: TE Bilişim