Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, beraberindeki heyet ile birlikte İYİ Parti Genel Merkezini ziyaret etti. Ziyarette Karamollaoğlu ve beraberindeki heyeti İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve yardımcıları karşıladı. Her iki heyet Akşener'in makam odasında yaklaşık 45 dakika süren bir görüştürme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası Akşener ve Karamollaoğlu, birlikte açıklamalarda bulundular.

Akşener, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Türkiye'nin içerisinde bulunduğu şartlar üzerinde bir görüşme gerçekleştirdik" dedi. Karamollaoğlu ise iadeyi ziyarette bulunduklarını kaydederek, "Artık seçim atmosferine girildi sayılır. Tabi burada Başkanlık sistemine geçildiği için uyum yasalarının bir an önce çıkarılması gerekir" diye konuştu.

Bir gazetecinin, " Cumhurbaşkanı Salı günü Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada Kuvayi Milliye çıkışı vardı, ÖSO'yu tanımlarken. Bu Kuvayi Milliye çıkışını nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna ilk olarak Karamollaoğlu cevap verdi. Karamollaoğlu, "Şu anda içeriğini bilmediğimiz ÖSO nasıl bir yapıya sahip, Suriyeliler deniliyor. O noktada ben şahsen yorum yapmak istemiyorum" dedi.

Akşener ise aynı soruya, "Kuvayi Milliye, yani bu tür tanımlamalara, tariflere gerek yok, ihtiyaç yok. ÖSO ile ilgili olarak Türkiye'yi yönetenlerin yapacağı tanım 'dost unsurlar' olmalıdır. Dolayısıyla birlikte bir yol yürünüyor, bu yolun nasıl yüründüğü, onların içinde kim var kim yok resmi bilgilerimiz yok bizim. Ama ordumuz bir müdahale için yolda. Mehmetçiğimiz büyük bir kahramanlık gösteriyor. Dolayısıyla bu harekatın kalkıp da işte İstiklal Savaşındaki milli mücadele ruhu, Kuvayi Milliye ile yan yana getirilmesini bire bir durum dururken tekrar bir kavga çıkarma hali olarak görüyorum. Evet ÖSO bizim açımızdan şimdilik tanımı ile 'dost unsurlardır'. Burada bırakmak lazım" şeklinde cevap verdi.

Akşener ayrıca, AK Parti ve MHP arasında kurulan ittifakın kendi açıları tarafından bir sakıncası olmadığını bildirerek, "Ama buradaki tanıma şiddetle itiraz ediyorum. O da şu. 'Milli ve yerli' geri kalanın tamamı gayri milli. Biraz utanmasalar hain haline getirilecek. Bunu şiddetle reddediyorum. Böyle bir tanımı doğru bulmuyorum" diye konuştu.

Akşener ayrıca Karamollaoğlu ile seçim de alınacak olan tedbirleri de görüştüklerini kaydetti.

İYİ Parti Genel Merkezi'nde yaklaşık iki saat süren ziyaretin ardından gazetecilere açıklama yapan Akşener, Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlar üzerinden istifade edilen bir görüşme olduğunu söyledi.

Şu an siyasi partilerin birbirleriyle görüşüp Türkiye'nin meseleleri üzerinde fikir alışverişinde bulunmasının, "kamplaştırılan dilin yumuşamasına vesile olacağını" belirten Akşener, ziyaretten dolayı Karamollaoğlu'na teşekkür etti.

Karamollaoğlu da artık seçim atmosferine girildiğini, başkanlık sistemine geçildiği için uyum yasalarının bir an önce çıkarılması gerektiğini ifade ederek, bu konuda hükümetin yavaş davrandığını savundu.

Uyum yasaları ile ilgili görüşlerini ihtiva eden bir kitapçığı Akşener'e takdim ettiğini bildiren Karamollaoğlu, hükümete de bu konuda mektuplar yazdıklarını ve davet gelmesi halinde fikirlerini aktaracaklarını söyledi.

Görüşmede ülkenin ve bölgenin içinde bulunduğu sıkıntıların gündeme geldiğini anlatan Karamollaoğlu, "Endişelerimiz elbette var, bu endişeler dile getirildi. Ülkemizin her yönüyle, ekonomik anlamda içinde bulunduğu şartlar, dış politikadaki sıkıntılarımızı görüştük. Israrla söylüyoruz ki OHAL bazı olumsuz gelişmeler neticesinde ilan edilebilir ancak olağanüstü hal, olağan hale geldiği zaman hukuk rafa kaldırılmış demektir. Bu konuda da hemfikir olduğumuzu gördüm." diye konuştu.

"Karşı taraftakileri gayrı milli haline getirecekler"

Akşener ve Karamollaoğlu, daha sonra gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Partiler arasındaki ittifakla ilgili bir soru üzerine Karamollaoğlu, Türkiye'nin şu anda en ciddi problemlerinden birinin kutuplaşma olduğunu, kutuplaşmayı çağrıştıracak ifadelerden kaçınmaya özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Akşener de başından beri üç siyasi partinin bir araya gelmesinde kendileri açısından bir sakınca olmadığını daha önce belirttiklerini söyledi.

Bu konuda fikir beyanını saygısızlık olarak kabul ettiklerini aktaran Akşener, "Kendilerine 'milli, yerli ittifak' tanımını koyup, karşı tarafta yer alabilecek siyasi yapılar da 'gayrı milli' hatta utanmasalar 'hain' haline getirilecek. Bunu şiddetle reddediyorum." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim