ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Türkiye’nin IŞİD’e karşı mücadele kapsamında hava üslerinin ABD ve koalisyon ortaklarınca kullanılmasına izin verdiğini açıklarken Türkiye’nin talep ettiği tampon bölgeyi ise bu noktada “olmazsa olmaz” gibi görmediklerini” söyledi. Rice’nin bir televizyon programında yaptığı açıklamalarını yansıtan Washington Post gazetesi, ABD Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey’in başka bir televizyon kanalında sarfettiği “Benden uçuşa yasak bölge kurmam istenmedi” yönündeki sözlerine de dikkat çekiyor.

Bu yeni bir taahhüt

Susan Rice’ın NBC televizyonunun “Meet the Press” programında yaptığı açıklamalar yankı buldu. Bu durumu “Türkiye, İslam Devleti ile mücadele için koalisyona üslerini ve topraklarını kullanma izni verecek”başlıklı bir haberle duyuran Washington Post gazetesine göre Rice, “Bu yeni bir taahhüt” dedi ve çok olumlu karşıladıklarını söyledi. Gazete, Türkiye’nin güvenli bölge talebini anımsattığı haberinde, “ABD, Türkiye’nin koalisyonun Türkiye-Suriye sınırında, isyancıların eğitilip donatılabileceği ve halen Türkiye’de bulunan 1.5 milyon olarak tahmin edilen mültecilerin de barındırılacağı bir tampon bölge kurması çağrısına direniyor” dedikten sonra şöyle devam etti:

Olmazsa olmaz değil

“Rice, bu noktada tampon bölgeyi IŞİD’in zayıflatılması ve sonunda yok edilmesi hedefi açısından olmazsa olmaz gibi görmüyoruz ancak Türklerle konuşmaya ve olabilecek spesifik herhangi önerilerini değerlendirmeye devam edeceğiz dedi.” Washington Post haberinde ayrıca ABD Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey’in Amerikan televizyonunun “This Week” programında yaptığı açıklamalarını da yansıttı. Kendisinden uçuşa yasak bölgenin oluşturmasının istenmediğini söyleyen Dempsey buna karşın bu öneriye kapıyı açık bırakarak “Gelecekte, bunun (uçuşa yasak bölgenin) operasyonun bir parçası olacağı durumlar olabileceğini” düşündüğünü de ifade etti.

Yeni bir mutabakat yok

Öte yandan Başbakanlık kaynaklarının İncirlik üssünün IŞİD’e karşı kullanılmasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “İncirlik konusunda yeni bir mutabakat yok. Mevcut anlaşmalar çerçevesinde kullanımı devam ediyor. Talep ve beklentiler var, görüşmeler devam ediyor. Muhaliflerin eğitilmesi konusunda bir mutabakat bulunuyor ama nerede ve ne şekilde eğitileceği konunda bir netlik şu an için söz konusu değil” ifadeleri kullanıldı. (Yeniçağ Gaz.)

Editör: TE Bilişim