Bölgeyi ve “Büyük Kürdistan” projesini en iyi bilen isimlerden biri olan, Barzani’yi de yakından tanıyan Özel Kuvvetler eski Komutanı, MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan, “Mesele Kobani değil. Kobani düşerse, ‘büyük Kürdistan’ hayali biter” dedi.

Efsane Komutan Engin Alan’la en son tahliyesinden 2 ay kadar önce Sincan Cezaevi’nde PKK’yı, Güneydoğu’nun halini konuşmuştuk. 30 Mart belediye seçimlerinden 4 gün sonraydı. Seçim sonuçlarıyla birlikte şu değerlendirmeyi yapmıştı: 

“Ahmet Türk, ‘Biz bu seçimde Kürdistan haritasını çizeceğiz’ dedi. Çizdi mi, çizdi... En büyük yanılgıları Urfa konusunda oldu. Suriye’ye komşu, ‘Rajova’yla köprü olduğu için onlar açısından önemliydi. Gülten Kışanak, PKK yöneticileri ‘4 ilde kanton yönetimi kuracağız’ dedi. 3’ünü aldılar mı, aldılar. Selahattin Demirtaş, ‘Kürt halkı demokratik özerkliğe oy verdi’ dedi. Bundan sonraki hedefleri, müzakerelerin legalleştirilmesi, tutukluların serbest bırakılması... Demokratik özerklik dedikleri ne, bunun iyi anlaşılması gerekiyor. Şu anda bölgede Türk Bayrağı var mı; Yok. Sadece belediyeler değil, devlet dairelerinde hangi dil kullanılıyor; Kürtçe. Emniyet, asayiş hizmetlerini kim sağlıyor; PKK’lılar. Yani şu anda bölgede de facto-fiili bir durum var. Maalesef gün geçtikçe daha da yerleşecek. Yukarıdakilerin (dağdakiler) büyük kısmı aşağıda. Bakın bir tv kanalında iki güne bir BASK modelini işliyorlar. Ülke adım adım oraya götürülüyor. Vergi, özerk para, eğitim ve güvenlik gücünü de hallettiler mi, iş bitiyor. Türkiye’nin bu gidişatı ve fotoğrafı görmesi lâzım.”

Türkiye bugün bunların tümünü en somut, ete-kemiğe bürünmüş haliyle görüyor, yaşıyor. Eksiği yok, fazlası var. “Rajova, Kobani, PYD’nin silahlandırılması, Peşmergelerin Türkiye’den geçişine izin verilmesi” gibi.

TÜRKİYE IRAK’TA BARZANİ’Yİ KAZANDI(!) YA SURİYE’DE?     

PKK-PYD, “Kobani düşerse!” diye tehditler savuruyor. 

Erdoğan, “Kobani düştü, düşüyor” diyor.

ABD, “Kobani düşmemeli, ama her an düşebilir” uyarıları arasında PKK’nın Suriye kolu PYD’ye silah yardımı yapıp, Türkiye’yi Barzani peşmergelerinin geçişine razı ediyor. 

Lâkin hiç kimse, “Kobani’nin düşmesinin” ne anlama geldiğini, düşmesi halinde ne olacağını net bir biçimde söylemiyor.

Artık cezaevinde değil, TBMM’de olan Engin Alan’la şimdi de bunları konuştuk. Söze şöyle başladı:

“Olayın özü Kobani falan değil. Olayın özü orada, kuzey Suriye’de ‘batı Kürdistanı’nı kurmak. Kobani düşerse, sıra Rajova’nın diğer yerlerine Efrin’e, Cezire’ye gelir ve böylece ‘büyük Kürdistan’ hayali biter. Bu durum, işin mimarı ABD’nin de bizdeki bölücülerin de işine gelmez. Bu kadar basit. Bir de şu mesele var; Barzani ‘büyük Kürdistan’ın lideri ben oacağım’ diyor. Rajova ise PKK’ya bağlı ve burasını kendisine istiyor. Zurnanın zırt dediği yer burası.”

Alan, IŞİD hakkında da şu dikkat çekici değerlendirmeyi yaptı:

“IŞİD’i kim doğurdu, büyüttü? Bu kadar büyük bir coğrafyada, hem Irak’ta, hem Suriye’de birkaç yerde aynı anda hareket edip, savaşıyorlar. Toplama olamazlar. Bunların kuvvetli bir komuta kontrol merkezi ve profesyonel lider kadrosunun olması lâzım. Ne zaman ortaya çıktılar; Saddam’ın devrilmesinden sonra, El Nusra’yla başladılar, sonra ayrıldılar. İçinde Saddam’ın Cumhuriyet muhafızları, belki generalleri var. Batılı komutanların da olduğu söyleniyor. IŞİD’in hedefi, Sünni kesimi toplayıp, bir devlet kurmaktı. Suriye’nin kuzeyine gelmese, sadece Sünni bölgesinde kalsa, bunlar olur muydu? IŞİD de bir projedir.”

Ya AKP iktidarının Barzani peşmergelerinin Türkiye toprakları üzerinden “Kobani”ye geçişine izin vermesi?

“İzin verilmemeliydi” diyen Engin Alan, Türkiye’nin buna nasıl razı olduğu konusunda ise şunları söyledi:

“Herhalde ABD ile pazarlık yapıldı. Pazarlığın, anlaşmanın mahiyetini bilmiyorum. Eğit-donat işi olabilir. Eğitip, donatılacakların IŞİD’e karşı savaşacağını sanmıyorum, sırf Esad’ı devirmede kullanmayı planladıkları kanaatindeyim.”

Ve son soru; Türkiye veya AKP’nin bu “kapandaki” kazancı ne olacak?

Alan’dan şu çok kinayeli cevap geldi:

“Irak bölündü. Suriye bölünmek üzere. Türkiye, Irak’ta ne kazandı; Barzani’yi... Suriye’de de Barzani, Salih Müslim veya arkasındaki PKK’yı kazanacaktır. Başka bir kazancı olamaz.”      

Mamak, Şirinyer, Eskişehir, Malatya ve Antalya’ya kucak dolusu sevgiler

Müyesser Yıldız

Odatv.com

Editör: TE Bilişim