Çözüm sürecini yasal dayanağa kavuşturacak tasarının TBMM İçişleri Komisyonu'ndaki görüşmeleri olaylı başladı. Komisyonda MHP ile HDP'li milletvekilleri arasında sert tartışmalar yaşandı. Hükümetin hazırladığı ve çerçeve yasa olarak adlandırılan 6 maddelik "Çözüm Süreci” tasarısı görüşmeleri tartışmayla başladı. Hükümet'in Meclis'e sevk ettiği ve terörle mücadele kapsamında hazırladığı 6 maddelik "Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı” İçişleri Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Görüşmelerin hemen başında MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, basın mensuplarının dışarı çıkarılmasına tepki gösterdi. Vural, "Milletvekilleri milletin vekilidir, görsünler. Milletin gözünü kapatamazsınız, milletten kaçıramazsınız” dedi.

Vural daha sonra da söz konusu tasarının İçişleri Komisyonu'nda görüşülemeyeceğini, bununla ilgili Meclis Başkanlığı'na yaptığı itirazın dikkate alınmadığını ifade etti. Vural'ın "Terör örgütünün tehdidiyle bir komisyon çalıştırılamaz” sözleri üzerine HDP milletvekilleri tepki gösterdi.

'BURASI DAĞ BAŞI MI?'

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, "Şov yapamazsınız, şov yeri değil burası” dedi. Masayı yumruklayan HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da "Burası dağ başı mı? Meclis'te terör estiriyorlar” diyerek teki gösterdi.

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin, Komisyon Başkanı Ersoy'a, "Burada muhatap sizsiniz. Bunlar kim?” demesine üzerine Kaplan, "Seçimle geldik. Sen kim oluyorsun, milletin iradesine saygısızlık yapma” şeklinde konuştu. Karşılıklı sözlü tartışmalar bir süre devam etti. Tartışmanın devam etmesi üzerine Komisyon Başkanı Mehmet Ersoy uyarılarda bulundu. Tartışmalar bir süre daha devam ettikten sonra kameralar dışarıya çıkarıldı. MHP'li Vural, "Böyle bir düzenlemede kamuoyunun bilgilendirilmesi konusunda görüşmeleri kameralardan, basından niye saklıyorsunuz. Milletin gözünü niye kapatıyorsunuz" dedi.

Kameraların çıkmasının ardından tasarının görüşülemeyeceğini söyleyen Vural, konusu suç teşkil eden ve suç imtiyazı sağlayan tasarının görüşülemeyeceğine ilişkin itirazını dün TBMM Genel Kurulu'nda da ifade ettiğini, itirazı sonuçlanmadan görüşmelere geçilemeyeceğini kaydetti.

'TERÖR ÖRGÜTÜNÜN TEHDİTİ İLE KOMİSYON ÇALIŞMAZ'

Oktay Vural, "Terör örgütünün tehditi ile Meclis Komisyonu çalışmaz. Konusu suç teşkil eden bir tasarı sözkonusu" dedi.

Komisyon Başkanı Ersoy da Vural'ın itirazına ilişkin Meclis Başkanlığı'ndan komisyona herhangi bir bildirimde bulunulmadığını belirterek, görüşmelere engel bir durumun olmadığını kaydetti. MHP Grup Başkanvekili Vural, bunun üzerine usul tartışması açtı. Komisyon toplantısında usul tartışması devam ediyor. (İHA)

Editör: TE Bilişim