Kılıçdaroğlu, “AKP’yle koalisyon yapacak mısınız?” sorusuna, “Yolsuzluğu ve israfı kendine mal etmiş bir partiyle nasıl koalisyon yapacaksınız?” cevabını verdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, NTV’de yayımlanan “Liderler Konuşuyor” programında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

“Tek başınıza iktidar olur musunuz” sorusuna Kılıçdaroğlu, “Bütün amacımız o.

Şunu çok samimi söylüyorum, 27,5 yılını bu devletin büyümesi, kalkınması, harcamaların sağlıklı yapılması için harcayan bir kişi olarak söylüyorum; devletin çivisi çıktı, hukuk, anayasa yok, ekonomi Sayın Cumhurbaşkanı’nın deyimiyle ‘3 yıldır patinaj yapıyor’, etrafımız kan gölü, dışarıdan tamamen soyutlandık, istenmeyen bir ülke görünümündeyiz.

Bunları aşmanın tek yolu var;

CHP’nin tek başına iktidar olması

. Türkiye’nin hukuk, adalet içinde, siyasetin de hesap verdiği bir çerçevede yönetilmesini istediğini belirten Kılıçdaroğlu, bunun yapılmaması durumunda “trenin kaçacağını”, Türkiye’ye “yazık olacağını” savundu.

Zorla mitinge götürüyorlar “CHP’den barajı geçsin diye HDP’ye kayış var mı” sorusunu Kılıçdaroğlu, “Bize gelen araştırmalar, ağırlıklı olarak HDP’nin, AKP tabanından oy alacağını gösteriyor, zaten gerçek de bu” diye yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, miting meydanlarına zorla öğrencilerin, memurların götürüldüğünü, gitmeyenlerin fişlendiğini ileri sürdü.

Devleti yönetmek için gelen AK Parti’nin, 13 yılda devlet olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, tüyü bitmemiş yetimin paralarıyla olağanüstü israfyapıldığını iddia etti.

“CHP olarak koalisyona nasıl bakıyorsunuz” sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Koalisyon fikrine sıcak bakmıyorum. Türkiye’nin içinde bulunduğu şartlar, CHP iktidarını zorunlu kılıyor. Bunu inanarak söylüyorum, eğer bir ülkede 17 milyon yoksul varsa hangi koalisyon bunu çözecek? Koalisyonlar Türkiye’nin sorununu çözmez. Türkiye’nin sorununu çözecek olan siyasal iktidarın ufku olması, sokaktaki vatandaşı, esnafı, çiftçiyi düşünmesi lazım. Tek başına iktidar olanların ceplerini değil vatandaşın cebini düşünmesi lazım. İsrafı önlemesi lazım. İsraf konusunda kendilerine haklılık kazandırmak için Diyanet’i kullanıyorlar ve öyle bir yanlış örnek verdiler ki Diyanet İşleri Başkanı ile Papa’yı kıyasladılar. Eğer israf nedir örnek vereceksen, Sevgili Peygamberimizi senin örnek vermen lazım.” Yolsuzluk dizboyu

“Bir koalisyon oluşursa bunu 4 yıl götürmeli midir?”

 Kılıçdaroğlu, sağlıklı işleyen demokrasilerde koalisyonların da tek başına iktidarların da olabileceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, şunları ifade etti: “Ufku geniş olan, Türkiye’nin sorunlarını çözen, hem bugünü hem geleceği iyi, sağlıklı değerlendiren bir yönetime ihtiyacı var. Bunun için açık ve net söylüyorum, bu ülkenin CHP iktidarına ihtiyacı var. ” “Şartlar koalisyonu gerekli kılarsa CHP kiminle yan yana gelir, kırmızı çizgileriniz nedir?

AKP ile koalisyon yapar mısınız” sorusuna Kılıçdaroğlu, “Biz bütün siyasal partilere eşit mesafedeyiz, hepsine saygı duyarız. İsrafı ve yolsuzluğu kendisine şiar edinmiş bir partiyle nasıl koalisyon yapacaksınız? Ben merak ediyorum, yarın birisi bana dönüp ‘Ey Kılıçdaroğlu, sen seçim meydanlarında diyordun ki: Kul hakkı yiyene karşıyız biz. Bunlar ne yaptılar? Sen nasıl oldu da bunlarla tekrar bir araya geldin’ diye sorduklarında ne söyleyeceğim ben? Yolsuzluk diz boyu” cevabını verdi. “Yolsuzluk yapanlarla, dosyaları kapatanlarla nasıl bir araya geleceğiz” diye soran Kılıçdaroğlu, Türkiye’de yoksulluğun, yolsuzluğun bitmesini, siyasi iktidarın hesap verebilir olmasını isteyenlerin CHP’ye gelmesi gerektiğini savundu. Bunlara gülüp geçiyorum NTV’de soruları yanıtlayan Kemal Kılıçdaroğlu, “İktidar partisi sık sık partinizi yasa dışı sol bir örgütle ilişkili gösteriyorlar. Gerekçe olarak da Hatay 1. Sıra Milletvekili Adayınızı gösteriyorlar” denmesi üzerine, “Hatay 1. Sıra adayımız öğretmedi, yasa dışı örgütle ilişkisi varsa sen hükümet değil miydin, gözaltına al, tutukla, hapse at. Bir başbakan söylediği sözün ne anlama geldiğini bilmeli. Ağzından çıkan sözün ağırlığını bilmeli. Bunları duyduğumda, dedim herhalde mizah dergilerine konu olur bu. DHKP-C ile bizim ne ilgimiz var? Zaten öyle bir şey olsaydı bunu davulla, zurnayla bütün dünyaya ilan ederlerdi” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, “Söyleyecek söz bulamıyorlar, bizi bu gerekçeyle suçluyorlar. Bunlara gülüp geçiyorum” dedi.

Editör: TE Bilişim