TBMM Genel Kurulu'nda, HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın, Meclis Genel Kurulu'na devamsızlıktan dolayı milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin oylama yapıldı. Son dakika habere göre, Zana'nın milletvekilliği düşürüldü.

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın, anayasaya uygun and içmemesi ve aralıksız olarak Genel Kurul'un 212 birleşimine katılmamasına bağlı devamsızlığına ilişkin Meclis Anayasa ve Adalet komisyonlarının üyelerinden kurulu Karma Komisyon raporu dün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmüştü.

LEYLA ZANA KİMDİR?

3 Mayıs 1961 yılında dünyaya gelen Leyla Zana aslen Diyarbakırlıdır. 1975 senesinde, 14 yaşında iken Diyarbakır Belediye Başkanı Mehdi Zana ile evlenen Leyla Zana okuma ve yazmayı sonradan öğrendi.

1994 senesinde, grup arkadaşları Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan ile birlikte tutuklanarak cezaevine gönderildi. 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Hapishane yılları boyunca uluslararası barış kuruluşlarının ve insan hakları derneklerinin ilgisi ve desteğiyle karşılaştı. Avrupa Birliği süreciyle birlikte yoğunlaşan çabalar sonucunda ve AİHM kararı doğrultusunda yeniden yargılandı. Zana ve arkadaşları, 10 yıl önce verilen 15'er yıllık hapis cezaları olduğu gibi onaylanarak cezaevinde kaldılar. Haziran 2004'te serbest bırakıldı. Leyla Zana 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde Diyarbakır milletvekili seçildi.

YEMİN KRİZİYLE GÜNDEME GELMİŞTİ

2015 yılındaki TBMM’nin açılış töreninde 24 yıl önce yaşanan yemin krizinin bir benzeri yaşanmıştı. 2011'deki yemin törenindeki gibi HDP Ağrı milletvekili Leyla Zana yemin metnini dışına çıkarak 'Türk milleti' ifadesi yerine 'Türkiye milleti' demişti. Bunun üzerine geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal yeminin tekrar edilmesini istemiş, ancak Zana ikinci kez kürsüye çıkmayarak yeniden yemin etmeyeceğini açıklamıştı.

Editör: TE Bilişim