. Prof. Dr. Nurullah Çetin Türk milletinin Kırgız boyuna mensup olan büyük yazarımız Cengiz Aytmatov, Beyaz Gemi adlı eserinde Maral Ana adlı Kırgız Türklerinin eski bir efsanesine yer verir. Kırgız Türklerinin “Maral” dediğine biz “Meral” deriz. Manası da “dişi geyik”, “ceylan”dır. Maral (Meral) Ana aslında anaç bir geyiktir. Efsaneye göre Kırgız Türkleri bir düşman saldırısı sonucu tam tükenmek, yok olmak üzereyken Maral Ana, onların yeniden doğuşunu, türeyişini, çoğalmasını ve millet olarak derlenip toparlanmasını sağlamıştır.

Efsane şöyle:

Vaktiyle düşmanlar Kırgız Türklerine saldırmışlar, tamamını kılıçtan geçirmişler ve çekip gitmişler. Ancak ormanda bulunan bir kız ve bir erkek çocuk bu katliamdan kurtulmuş. Çocuklar köye döndüklerinde düşmanların reisi, bu iki çocuğu fark edip öldürmesi için yaşlı bir kadına teslim etmiş. Yaşlı kadın da bu çocukları götürmüş, bir uçurumdan tam atacağı sırada arkadan bir maral yani geyik: “Bırak onları kadın!” diye seslenmiş. Yaşlı kadın bir geyiğin konuşmasına çok şaşırmış. Geyik: “onları bana ver, memem süt dolu, onlar benim çocuğum olsun” demiş. Geyik, çocukları alıp Issık Göl civarına götürmüş ve orada çocukları büyütmüş. Zamanla Kırgız Türkleri bunlardan üreyip çoğalmışlar. Böylece Kırgız Türkleri, Maral Anayı soylarının yeniden diriltilmesini ve çoğalmasını sağlayan saygıdeğer bir ata olarak hatırlamışlar.

Bugün Türkiye Türklüğü, Atatürk’ün mekân değiştirmesinden bu yana kademe kademe haricî ve dahilî bedhah ittifakından oluşan düşman cephesinin siyasi, ekonomik, kültürel, askerî saldırılarına maruz kalmaktadır. Türk milletinin maddi ve manevi bütün varlığı, kimliği, kurumları, dinî ve millî değerleri neredeyse kılıçtan geçirilmiş gibidir. Geriye efsanedeki 2 çocuk gibi, çok az kaldık. Bugünlerde azıcık kalan milletimiz, devletimiz, maddi ve manevi varlıklarımız, sembollerimiz, kurumlarımız tamamen tasfiye olmak üzeredir. Yapacakları yeni anayasa ile bu vatanda Türklük tamamen yok edilecektir. Ancak Allah büyüktür ve yok edilmek üzere olan Türklüğü kurtarmak, yeniden ayağa kaldırmak, derleyip toparlamak, çoğaltmak, kendi vatanında kendi millî ve tam istiklalci devletini yeniden kurmak üzere Meral analar gönderir. Meral Ana, yavrularını kurtarmak ve onları vatanlarında yeniden efendi millet yapmak için meydanlardadır. Bugün anneler günü, Meral Ana günüdür. Kutlu olsun.

Prof. Dr. Nurullah Çetin

Editör: TE Bilişim