TBMM Genel Kurulu'nda Milli Savunma Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın bütçeleri görüşülürken BDP grubu adına konuşan Birtane, tutuklu milletvekillerinin görüşmelerde bulunamadığını ve demokratik katılımcılığın engellendiğini söyledi. Anayasa Mahkemesi'nin, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın uzun tutukluluğuyla ilgili kararın tüm milletvekilleri için bağlayıcı olduğunu savunan Birtane, "Kürdistan milletvekilleri serbest bırakılmalıdır" görüşünü dile getirdi.

Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, konuşmasını bitiren Birtane'ye, yerine giderken, "Konuşmanızı kürsü dokunulmazlığı kapsamında değerlendiriyorum, ancak TBMM üyeleri seçildikleri bölgeyi değil, milleti temsil ederler" diye uyardı. Birtane'nin konuşmasına tepki gösteren MHP Isparta Milletvekili Süleyman Nevzat Korkmaz, hükümet sırasında oturan bakanlar ile AK Parti grubunun açıklama yapması gerektiğini söyledi. Birtane'nin ardından konuşan BDP Van Milletvekili Üçer de "Kuzey Kürdistan'da birlikte yaşama mücadelesinin isimleri tutuklu" ifadesini kullandı.

Üçer'in sözlerine tepki gösteren CHP ve MHP'liler, anayasal suç işlendiğini öne sürerek, Başkanvekili Bahçekapılı'ya "Sessiz mi kalacaksınız?" diye tepki gösterdi.

Üçer'in aynı ifadeleri kullanmaya devam etmesi ve bazı şehirlerin Kürtçe isimlerini söylemesi üzerine önce uyarıda bulunan Bahçekapılı, daha sonra Üçer'in mikrofonunu kapattı. Bahçekapılı, Üçer'i, "Burası Türkiye" diye uyardıktan sonra Anayasa'nın "Türkiye Devleti ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür" şeklindeki 3. maddesini okudu.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da ayrımcı politikalara karşı çıkılması gerektiğini belirterek, devlet görevlilerinin bölgede yıllarca suç işlediğini iddia etti. Sakık, "Nasıl Başbakan Davos'ta 'one minute' dedi, biz de size 'one minute' diyoruz" ifadesini kullandı.

Tutuklu milletvekillerinin tahliye taleplerinin reddine karar verildiğini hatırlatan Sakık, "Balbay beyaz Türk değil mi? Mahkeme serbest bırakıyor. İstanbul'daki mahkeme başka, Diyarbakır'daki mahkeme başka karar veriyorsa bunun hesabını veremezsiniz" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TSK'nın terörle mücadelesinin meşru ve hukuki olduğunu belirterek, "Asıl düşman kundaktaki bebekleri katleden, uyuşturucu ve insan ticareti yapan PKK terör örgütüdür" diye konuştu. AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da tutuklu milletvekilleriyle ilgili kararın doğru olduğuna dair söz söylemediğini, bunun tartışmalı bir karar olduğunu söyledi. BDP'li Sakık'ın tekrar söz almasına tepki gösteren Vural, Sakık'a söz verilmemesi gerektiğini savundu. Tartışmaların uzaması ve BDP'liler ile CHP ve MHP'li milletvekilleri arasında laf atışmalarının uzaması üzerine Başkanvekili Bahçekapılı birleşime ara verdi. -milliyet

Editör: TE Bilişim