Metropoll Araştırma Şirketi son yaptığı anketi açıkladı. Anket sonuçlarına AK Parti’nin oylarındaki düşüş dikkat çekiyor. Ankete göre bugün seçim olsa AKP’nin oyları yüzde 40.6…

Metrpoll Araştırma’nın Ekim 2014 dönemine ait “Savaş ve Barış Arasında Türkiye’nin İç ve Dış Politikası anketinin sonuçları yayınlandı.

Anket için 17-22 Ekim tarihleri arasında 28 ilde 2752 kişiyle görüşme yapıldı. Anketin Türkiye geneli bölümünde seçmenlere “Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusu yöneltildi.

131120141025198944634_3

Anketteki sonuçlara göre Haziran 2015′te yapılası planlanan seçimler sonrasında TBMM’deki parti yapısında bir değişiklik olmayacak. Katılımcıların yüzde 40.6′sı AK Parti yanıtı verirken, yüzde 22.8′i CHP, yüzde 13.4′ü MHP yüzde 7.1′i ise HDP yanıtını verdi.

Metropoll Araştırma’nın sahibi Özer Sencar’ın son ankete ilişkin açıklaması şöyle:

AK PARTİ’DEN AYRILAN OYLAR BAŞKA PARTİYE GİTMİYOR

İnternethaber’in haberine göre; Seçmenlerin parti tercihleri Eylül- Ekim aylarında bölgede yaşanan gelişmeler nedeniyle istatistiksel olarak anlamlı sayılabilecek bir değişim göstermiştir. Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında yaptığımız Ağustos araştırmasında AKP’nin oy oranı %44,1 seviyesinde iken bu ayki bulgulara göre 40,6′ya gerilemiştir. Diğer üç partinin oy desteğinde anlamlı bir değişiklik görülmemektedir.

IŞİD ve PKK/PYD eylemleriyle Kobani’de yaşanan dram halkın AKP iktidarına olan güven ve beklentilerini olumsuz etkilemiştir. Ancak ülkenin gidişatı ve gelecek beklentilerindeki olumlu algıdaki azalma aynı seviyede oy oranında olumsuz etki yaratmamıştır. Nitekim ülkenin iyiyye gittiğini düşünenlerin oranı geçen aya göre dokuz puan düşmüş, kötüye gittiğini düşünenlerin oranı ise sekiz puan yükselmiştir. Benzer durum gelecek beklentilerinde de geçerlidir. Buna rağmen AKP oy desteğinde sadece üç puanlık bir azalma olabileceği belirlenmiştir. AKP’den ayrılan oyların başka bir partiye gitmediği, kararsız/cevapsız kümesinde kaldığı görülmektedir. Yaşanan bunca olaya rağmen iktidar ayrılan oyların muhalefet partilerine yönlenmemesi özellikle muhalefet partilerinin üzerinde yoğunlaşması gereken bir konudur.

Editör: TE Bilişim