Ankara 12. Sulh Mahkemesi'nde görülen davada sonuç çıktı. Mahkeme partinin atanan 4 kişilik kayyumla olağanüstü kongreye gitmesi kararını verdi. Parti yönetimi kararı üst mahkemeye götüreceklerini açıkladılar.Milliyetçi Hareket Partisi’nde Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın, Ümit Özdağ gibi muhalif isimlerin partinin 1 Kasım seçimlerindeki aşırı oy kaybına uğraması ve kötü gidişatı sebebiyle parti yönetimine bayrak açması ve partinin kongreye gitmesini talep etmeleri ile başlayan süreç, Devlet Bahçeli ve ekibinin kongreye gidilmesini partiye yapılan bir operasyon olarak nitelendirmesi sonrasın mahkemeye taşınmıştı. Ve o mahkeme kararının bugün açıklanması MHP’nin kongreye gidip gitmeyeceği tartışmasına son verilmesi merakla bekleniyor.

Milliyetçi Hareket Partisi’nde kongre kararının belli olacağı mahkeme bugün görülüyor. Ankara 12. Sulh Mahkemesi'nde görülecek dava saat 14.30'da başlamıştı.

Davanın görüldüğü mahkeme, kongrenin toplanması için 548 delegenin imzasıyla yapılan başvuru bugün karara bağlanıyor. Duruşma öncesi Türkiye'nin birçok bölgesinden partili, mahkemenin önünde toplanmaya başladı.

Milliyetçi Hareket Partisi talebe yanıt vermemişti

MHP'de 3 genel başkan adayının öncülüğünde toplanan ve olağanüstü kurultayın yolunu açacak tüzük kurultayı talep eden 548 imzanın işleme konulması için 5 Şubat'ta yargı yoluna gidildi. Meral Akşener, Koray Aydın ve Sinan Oğan, MHP’de olağanüstü kurultay için topladıkları 548 imzayı önce MHP Genel Merkezi’ne teslim etmiş, ancak herhangi bir yanıt alamamışlardı.

MHP’de, Trabzon, Denizli, Kilis, Bilecik, Kırklareli, Ardahan, Bayburt, Elazığ, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Nevşehir, Uşak, Çorum, Gümüşhane il başkanları adına avukatlar, 5 Şubat'ta dava dilekçelerini Ankara Sulh Hukuk Mahkemesi'ne teslim etmişti.

548 delegenin başvurusunu değerlendiren Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, duruşma gününü 8 Nisan Cuma olarak belirlemişti.

Devlet Bahçeli, "Mahkemeye gitsinler" 

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, Kızılcahamam kampında yaptığı, “Kararımız Siyasi Partiler Yayası ve tüzüğe uygun bir karardır. MHP’nin kongre süreci 18 Mart 2018 tarihi olacaktır. İmza için ne kadar toplarsa toplansın müracaatları halinde kabulü mümkün olmayacak ve yasal haklarını kullanma yolu da açık olacaktır. Onun için önümüzdeki günlerde bizimle değil mahkemelerle kendilerini savunmaları tavsiye ederiz” açıklamasına yer verilen dilekçede, MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman’ın, “Bu imzaların bizim nezdimizde geçerliliği yok. Öyle anlaşılıyor ki müracaatta bulunan arkadaşlar herhalde mahkeme yolu izleyecekler” açıklaması da yazılmıştı.

Dilekçede ayrıca, 2010 yılında Saadet Partisi’ne olağanüstü kongre çağrısı yapmak üzere üç kişiyi görevlendiren Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi kararı ile 2005 yılında olağanüstü kongresini yapması için CHP’yi ihtar eden Anayasa Mahkemesi kararları emsal gösterildi.

Dilekçede, şöyle denildi:

“Ara karar gerekleriyle hüküm vermeye yetecek tüm bilgilere ulaşılacağından incelemenin duruşma açılmaksızın evrak üzerinden sonuçlandırılmasına ve ekli olağanüstü kongre toplanma çağrısı içerir beyannamelere konu gündemle MHP Olağanüstü Büyük Kongresi’ni toplanmaya çağırmak üzere talep edilen 3 ismin çağrı heyeti görevlendirilmesine karar verilmesini talep ederiz.”

Dilekçede, MHP’nin Olağanüstü Büyük Kongresi’ni çağırmak üzere mahkemeye bildirilen 3 isim, MHP Aksaray İl Başkanı Ayhan Arel, MHP Kurucular Kurulu üyesi Ali Sağır ve MHP Bursa Üst Kurul delegesi Mehmet Bilgiç olarak yazılırken, MHP MYK yedek üyesi Turan Yaldır ise yedek üye olarak bildirilmişti.

 

kaynak:ajans.com

Editör: TE Bilişim