Yurt dışı oyları sandık sandık takip eden MHP Seçim Kurulu üyeleri, mükerrer oy avına çıktı. MHP yurtdışı seçim kurulu üyesi Avukat Muhsin Korkut Yumuk, “Yurt dışı oy kullanımında 7 Haziran’a nazaran artış oldu. Yurt dışındaki mükerrer oyların tespit edilmesi için çalışmalarımızı yapıyoruz. Mükerrer oy vakası 4-5 yerde yakalandı. Savcılığa suç duyurusuna hazırlanıyoruz” dedi.

Soruşturma açılmıyor

Yurt dışında bir vatandaşın Fransa’nın Paris Büyükelçiliği’nde oy kullandıktan sonra Atatürk Havaalanı’nda da oy kullandığını tespit eden MHP’nin genel merkezdeki hukuk ekipleri, mükerrer oyların tespiti için ayrıntılı çalışma başlatarak, yurt dışında kullanılan oyları mercek altına aldı. MHP Yurtdışı Seçim Kurulu üyesi Avukat Muhsin Korkut Yumuk, şöyle konuştu: “Yurt dışından bir vatandaşımız ilk oyunu Paris Büyükelçiliği’nde kullanıyor. Sonra da Kapıkule Gümrük kapısından girip Atatürk Havaalanı’nda da ikinci kez oy kullanmaya teşebbüs ediyor. Bunun ispatına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Seçim kanununa muhalefet görülürse kamu davası açılıyor. Dava sonucunda da şahsın belli yaptırımlarla karşılaşması kuvvetle muhtemeldir. Ama kurul olarak suç duyurusunda bulunduğumuz, savcılığa giden davalar hakkında hiçbir soruşturma açılmadı.”

Kendisi itiraf etti

Yapılan itiraz başvurularının akıl almaz gerekçelerle reddedildiğini ifade eden Yumuk, “Kişinin yurtdışı vatandaşı olma münasebetiyle Türk Ceza Kanununun yetki alanının dışında olmasını bahane ediyorlar ama oy kullanabiliyorlar. Kurul olarak aslına bakarsanız boşuna suç duyurusunda bulunuyoruz. En az 4-5 mükerrer oy vakası yakalandı, gerekli ispatlarımızı tamamlayıp savcılığa başvuracağız. Paris Büyükelçiliğinde yakalanan şahıs zaten kendisi itiraf etti. Fakat kendisine şu anda telefonla ulaşamıyoruz” diye konuştu.

Günde 30-40 itiraz

Yurt dışında oy kullanma sürecini anlatan Yumuk, 7 Hazirana kıyasla oy kullanmanın arttığını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı: “Yurt dışında sıkıntılı bir oy kullanma süreci var. Günde 30-40 itiraz dilekçesi veriliyor. Yurt dışındaki görevli arkadaşlarımız 14 saat mesai yapıyor. Oradaki vatandaşlarımızın yapısı biraz farklı, çoğu şeyi yanlış algılayabiliyorlar. Buna rağmen yurtdışı oy kullanımında ciddi bir artış var. 7 Haziran’da 931 bin oy kullanılmıştı, yüzde 34 civarında oy kullanımı vardı. Gümrük kapılarında oy kullanımı devam ederken bile yüzde 45’e yaklaştı. Seçim sonuçlarını değiştirecek güce ulaştı.”

Editör: TE Bilişim