Basına yansıyan “MHP’de erken kongre” haberlerini değerlendiren Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın  “MYK’da alınmış bir karar yok. Yalnız konuşuyoruz, tartışıyoruz nasıl yapalım şekliyle” diye konuştu. 2015 sonbaharında yapılacak MHP Büyük Kongresi’nin 2015 Haziran Genel Seçimleri öncesine çekilmesinin gündemde olduğu belirtilen haberde şöyle denilmişti: 

2015 Seçim mağlubiyetine önlem mi?

“MHP önümüzdeki günlerde MYK’yı tekrar toplayarak kongre takvimine ilişkin nihai kararı alacak. Ardından milletvekilleri, belediye başkanlarına kamp yapacak, hem kongre hem de seçim çalışmalarını başlatacak. Aralık, Ocak aylarında yapılması planlanan kongreler daha erken yapılarak kongre takviminin öne çekilmesi sağlanacak. MHP Teşkilatları ilçe kongrelerini tamamladıktan sonra il kongrelerine yapacaklar. Kongre tarihinin önümüzdeki günlerde MHP Genel Merkez yönetimi tarafından açıklanması bekleniyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin alınan kongre kararıyla birlikte seçim öncesi hem teşkilatını hem de parti yönetimini belirleyerek elini hem rahatlatması hem de güçlendirmesi hedefleniyor. Seçim sonrasında yapılacak bir kongrenin seçimlerde beklenen oy oranına ulaşılamaması durumunda parti yöneticilerini zor durumda bırakması da bu manevrayla önlenmiş olacak.” 

Yalçın: Karar yok ama konuşuyoruz.

Kongrenin sonbahar yerine 2015 seçimleri öncesinde ilkbaharda yapılması konusunda MYK’da alınmış bir karar olmadığını belirten MHP Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: “Gazeteler bu bilgiyi nereden alıyor bilmiyorum ama böyle MYK’da alınmış bir karar yok. Yalnız konuşuyoruz, tartışıyoruz nasıl yapalım şekliyle... Zannediyorum basına bu bilgiler yansıyor. Şunu ifade edeyim, bütün siyasi partilerde olduğu gibi MHP’de de kongre 2. yılını doldurduğunda yeni kongre çalışmaları başlar. Bizim de 4 Kasım 2012’ydi. 4 Kasım 2014’e gelindiğinde partimiz olağan bir şekilde -ki olağanüstü de değil, sanki olağanüstü bir şey varmış gibi ifade ediliyor-, ilçe kongrelerini başlatır, il kongrelerini başlatır arkasından büyük kurultayını yapar. Bu ne zamana kadar bitmek zorunda? 2015’in 4 Kasım’ına kadar... Yani aradaki 2014 Kasımı’ndan 2015 Kasımı arasında bu iş ve işlemler yapılır. Bu her siyasi partide öyledir sadece bizde değil. Biz de bu normal takvimi uygulayacağız. Hadise bundan ibaret. Ama şu ana kadar MYK’da bu karar alınmadı. Kongreleri nasıl yapalım, seçim de var, eşzamanlı yapalım, bir yıllık süreç içerisinde bunları bir düşünelim bir değerlendirelim şekliyle. Yoksa alınmış bir karar yok. Biz olağan kongremizi yapacağız, seçim var diye ertelemeyi de düşünmüyoruz. Normal zamanında kongrelerimiz yapılacak. Erkene alınma durumu olursa açıklarız zaten.” (Yeniçağ)

Editör: TE Bilişim