1 Kasım seçim sonuçları, Meclis'te yine 4 partili bir yapı oluşturdu. CHP, anamuhalefet partisi olma durumunu korurken, HDP üçüncü, MHP ise dördüncü parti oldu. Bu durum, Başkanlık Divanı ve komisyonlardaki üye dağılımından Genel Kurul'daki oturma düzenine kadar yansıyacak.

MHP'NİN BAŞKANVEKİLİ OLMAYACAK

TBMM Başkanlık Divanı'nda AK Parti'ye iki, CHP ve HDP'ye birer Meclis Başkanvekilliği düşecek. MHP'nin bu dönem Meclis Başkanvekili olmayacak. Başkanlık Divanı'nın kaç kişiden oluşacağının belirlenmesinin ardından, idare amiri ve katip üye dağılımı da yapılacak. Başkanlık Divanı için siyasi partiler, temsilleri oranında Başkanlık Divanı üyesi belirleyerek Başkanlığa bildirecek. Partilerin belirlediği bu adaylar, daha sonra Genel Kurul'un onayına sunulacak.

Komisyonlarda partilere düşen üye sayısı da Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı'nca belirlenerek gruplara bildirilecek. Grupların, komisyon üyelikleri için belirledikleri isimlerin Genel Kurul'da okunmasıyla Meclis yasama çalışmalarına başlayabilecek.

AK PARTİ'DEN 5 GRUP BAŞKANVEKİLİ

Gruplar, yemin töreninin ardından yapılacak grup toplantılarında grup başkanvekilliği, grup yönetimi, denetimi ve disiplin kurulları için seçim yapacak.

AK Parti, 25. Dönem'deki 4 olan grup başkanvekilliği sayısı 5'e çıkacak.

Editör: TE Bilişim